Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Le a magas a vérnyomással!

2019.03.09
A magas vérnyomásnak néha olyan egészen egyszerű okai vannak, amikre nem is gondolnánk!

A magas vérnyomást nem véletlenül emlegetik csendes gyilkosként, hisz ritkán okoz tüneteket. Vannak, akik időnként fejfájást tapasztalnak, de gyakran észrevétlen marad, és így elhanyagolva károsítja szerveinket, vagy súlyos betegséghez, például szívrohamhoz vezethet.

Lássuk, mik azok a jelek, amikre érdemes odafigyelnünk!

 

A magas vérnyomás gyakori tünetei

  1. Légszomj
  2. Fejfájás (tarkótáji) 
  3. Orrvérzés 
  4. Fáradékonyság, gyengeség, szédülés és álmosság 
  5. Mellkasi fájdalom
  6. Tinnitus vagy csengés a fülekben 
  7. Hányás 
  8. Erős izzadás 
  9. Homályos látás

 

Mi van a magas vérnyomás mögött?

Amikor az orvos magas vérnyomást diagnosztizál nálunk, azt általában olyan súlyos, ijesztő szövődményekkel tálalják, mint az infarktus, a veseelégtelenség, az érszűkület vagy a stroke. Ez persze a kezeletlen vérnyomásproblémára vonatkozik, és azt is tudnunk kell, hogy a magas vérnyomás ellen egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk.

Bár részben örökletes betegségég, a magas vérnyomás gyakran a helytelen életstílus egyenes következménye; mint az egészségtelen étkezés, a testmozgás hiánya, túl sok kávé, dohányzás és természetesen a stressz

 

A kutatások szerint a genetikán túl vannak más dolgok is, amelyek magas vérnyomást okoznak

 

Stressz

Stresszhelyzetben szívünk gyorsabban és hevesebben pumpál, a légzés szaporábbá válik, az izmok megfeszülnek.

Ilyenkor a mellékvese feladata, hogy megemelje szervezetünk kortizol szintjét.

A kortizol az adrenalinnal és noradrenalinnal együtt egyfajta „anti-stressz hormonként” segít szervezetünknek felkészülni a „harcra” és kezelni a stresszhelyzeteket. Ám amikor a fenti hormonok véráramba kerülnek, az erek összehúzódnak; az eredmény pedig a magas vérnyomás.

Amennyiben ez nem fordul elő túl gyakran, akkor semmi problémát nem okoz, de más esetben a megemelkedett miatt az erek fala tartósan megfeszül, és emiatt elveszíti rugalmasságát.

A megoldás: csökkenteni életünkben a stresszt- például craniosacralis terápiával.

 

Kevés folyadék

Amikor szervezetünkben kevés a víz, vérünk besűrűsödik és lelassul, a szív nehezebben szivattyúzza a vért, ez pedig akadályozza a vérkeringést egész testünkben, vérnyomásunk pedig megnő.

 A vérnyomás csökkentésének gyakran olyan egyszerű és kézenfekvő megoldása van, mint a megfelelő hidratáció.

 

Vércukor ingadozás

Alacsony (hipoglikémia) vagy magas vércukorszint (hiperglikémia) esetén szintén megemelkedhet a vérnyomás. Ha vércukrunk ingadozik, azt testünk ismét vészhelyzetként értékeli, és kortizolt bácsát a véraramba, amely ugye szűkületet okoz az erekben.

A cukorbetegség csökkenti az erek rugalmasságát, növeli a testünkben lévő folyadékmennyiséget és megváltoztatja az inzulinháztartást, így a cukorbetegek nagy részének magas a vérnyomása.

Kialakulásuk sokszor azért is jár együtt, mert ugyanazok a rizikófaktorok segítik elő a megjelenést, mint például elhízás, mozgáshiány, egészségtelen szokások.

Jelentkezzen be kezelésre és győződjön meg a hatékonyságáról!

A páciensek kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól bővebben itt olvashat: http://craniobudapest.hu/rolam-irtak