Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

6 tünet, amelyik az alacsony kortizolszintre utal

2018.04.06
Fáradtabban kel, mint amikor lefeküdt? A leggyakoribb tünet, mely arra utal, hogy a mellékveséje nem megfelelően működik.

A kortizol legfontosabb feladata, hogy segítse a szervezetünket a stresszre való azonnali reakcióban. Ezért stresszhatás esetén a mellékvese gyorsan megemeli szervezetünkben a kortizol szintet. Ez az úgynevezett anti-stressz hormon, párjával az adrenalinnal együtt segít kezelni szervezetünknek a stresszhelyzeteket, mely életben maradásunk alapvető feltétele.

Az adrenalin megemeli a pulzusunkat, szívünk gyorsabban dobog, több vér jut az izmainkhoz, hogy nagyobb erőt fejthessünk ki. Az ehhez szükséges energiát a kortizol biztosítja: növeli a cukrok szintjét a vérünkben, fokozza agyunk glükózfelhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.

Elhúzódó vagy intenzív magánéleti vagy munkahelyi stressznél a mellékvese már képtelen kielégíteni a test folyamatos megnövekedett kortizol igényét és csökkenésnek indul. Az állandó készenlét, a folyamatos igénybevétel miatt a mellékvese tartalékai kimerülnek, és megjelennek a „mellékvese fáradtság” tünetei.

Lássuk, mik ezek!

 

1. Alvászavarok

Jellemzően nehézkesen, későn tudunk csak elaludni, vagy éjszaka 2 és 4 óra között felébredünk és nem tudunk visszaaludni.

 

2. Állandó fáradtság

A kortizol normál esetben hullámokban választódik ki, a legnagyobb mennyiségben a korareggeli, legkisebb mennyiségben az éjszakai órákban. Amikor kortizolszintünk csökken, akkor már reggel is túl alacsony, így nagyon nehezen ébredünk, napközben is nyomottak, lehangoltak vagyunk, esetleg ólos fáradtságot tapasztalunk.

 

3. Idegrendszeri zavarok

Romlik a stressztűrő képességük, állandó szorongás, aggodalom, súlyosabb esetben pánik vagy depresszió is jelentkezhet. Emellett idegesek és ingerlékenyek vagyunk, nehezünkre esik a koncentrálás és memóriazavarokkal küzdünk. Hangulatunk ingadozik és érzelmileg is labilissá válunk.

 

4. Keringési zavarok

Jellemző tünet a vércukor és vérnyomás ingadozása, a tartósan alacsony vérnyomás, szédülés, szívdobogás, verejtékezés.

 

5. Pajzsmirigy tünetek

A mellékvese fáradtság a pajzsmirigy hormonjainak termelődésére is kihat. Ezáltal olyan pajzsmirigy alulműködést sugalló tünetek jelennek meg, mint pl. végtagfázás, fáradtság, lelassult anyagcsere.

 

6. Női problémák

A nőknél szabálytalanná válhat a menstruációs ciklus és a teherbeesés is gátolt lehet.

A kortizol blokkolja a progeszteron sejtbe jutását is, ami ösztrogén dominanciához vezet. Mivel a kortizolt a szervezetünk progeszteronból állítja elő, ezért közös receptoruk van a sejteken. Ezáltal a krónikus stressz alatt a rendelkezésre álló progeszteron mennyisége csökken, sőt a rendelkezésre álló mennyiség se tud bejutni a sejtekbe, mert a kortizol blokkolja.

 

craniosacralis terápia stressz és alvászavarok esetén is segíthet. Csökkenti a stresszt, valamint a szimpatikus idegrendszer felfokozott működését támogatva agyunkat és testünket abban, hogy az végigpihenje az éjszakát.