Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Elvesztett szavak és mozdulatok

2017.08.17
Élet a stroke után

A stroke után elengedhetetlen, hogy a maradandó károsodások megelőzése érdekében mielőbb megkezdjük a teljes körű rehabilitációt és gyógytornát.

Ilyenkor az agyban ugyanis oxigénhiányos állapot lép fel, melynek következtében az idegsejtek károsodnak és elhalnak, az érintett agyi területhez tartozó funkciók pedig kiesnek.

Ez az oka például a kommunikációs képességek zavarnának, vagy egyes testrészek lebénulásának.

 A stroke rehabilitáció célja, hogy a lehető legnagyobb részben helyreálljon az adott funkció megfelelő működése. 

 

A craniosacralis terápia olyan gyengéd, és nem invazív módszer, mely szinte egyedülálló módon képes a gyógyulási és helyreállítási folyamatot támogatni.

Ez a módszer lehetővé teszi a beteg számára, hogy mélyen ellazult relaxációs állapotba kerüljön, amely hozzásegíti szervezetét annak öngyógyító munkájához.

 

A stroke túlnyomó többsége az ún. iszkémiás stroke (agyi infarktus), mely az agy vér- és oxigénellátásának elégtelensége következtében alakul ki.

A gyenge véráramlás bárhol a szervezetben növeli a sérülékenységet a stroke-kel szemben, ezért a vérkeringés javítása nélkülözhetetlen a helyreállítás támogatásához és a jövőbeli újabb stroke megelőzéséhez.
 

Hogyan segíthet a craniosacralis terápia stroke esetén?

A craniosacralis terápia azért is alkalmas a stroke-ot követő rehabilitációra, mert elősegítve az izmok és kötőszövetek relaxációját javítja a vérkeringést, a nyirokkeringést és az idegek összeköttetését. Ez olyan, mintha egy cipőt vagy ruhát túl szorosak éreznénk, majd kilépve belőle megkönnyebbülten fellélegeznénk.

A kötőszövetek (fasciák) a teljes testünket behálózzák; körbe veszik, beborítják és összekapcsolják egymással az izmokat, ízületeket, csontokat, ereket, átszövik az idegeket. Egy egységes, tökéletesen szervezett rendszert képeznek és ha ezen belül valami feszültség keletkezik, akkor az kihat az egész rendszerre, még akkor is, ha azonnal nem okoz tüneteket.

A test mindennapos igénybevétele, valamint a testre ható kisebb és nagyobb traumák miatt a fasciák megrövidülnek, összehúzódnak vagy kinyúlnak, és elvesztik rugalmasságukat, illetve a mozgási szabadságukat.

Az izmok egyre gyengülnek, a vérkeringés lelassul, a nyirokkeringés csökken, az idegek károsodnak.  Ha emellé hozzávesszük az egészségtelen életmódból származó tényezőket (helytelen étkezés, magas koleszterinszint, kevés testmozgás, alváshiány, stressz, dohányzás stb), máris szabad utat nyitunk a stroke-nak.

A megfelelően képzett craniosacralis terapeuta képes feltérképezni és nagyon finom manipulációkkal korrigálni a kötőszövetekben lévő blokkokat, valamint visszaállítani azok szabad mozgási képességét. Ha ezek a fizikai vagy lelki okból eredő feszülések megszűnnek, javul a vér és a nyirok keringés, fokozódik a szervek működése, az idegek és erek felszabadulnak a nyomás alól, ami a tünetek enyhüléséhez vagy akár teljes megszűnéséhez vezethet.

Persze a stroke rehabilitáció megköveteli, hogy a betegek életmódbeli változásokat is bevezessen, mint például az egészségesebb ételek fogyasztása, a mérsékelt testmozgás és a stressz faktorok csökkentése, kiküszöbölése.