Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

GYŐZD LE, VAGY Ő GYŐZ LE TÉGED!

2017.01.20
Szapora szívverés, megemelkedett vérnyomás és vércukorszint, lassuló emésztés- a stressz tünetei, melyeket az adrenalin nevű hormon idéz elő.

Őseink idején a vészhelyzet váltott ki ilyen fizikai reakciókat a hatékonyabb menekülés érdekében.

Bár napjainkban legtöbbször már nem a bőrünk vagy az elejtendő zsákmány a tét, szervezetünk mégis úgy reagál, mintha ténylegesen vészhelyzet állna fenn.

A stressz a civilizációs világ betegsége, mely együtt jár a rohanó életmóddal, a túlzsúfolt társadalommal, az egyre növekvő elvárásokkal, a túlhajszoltsággal, a külvilágból és a médiából ránk ömlő feldolgozhatatlan mennyiségű információval. Ha hosszabb időn keresztül fennáll a stressz, akkor szervezetünk nem tud visszatérni az egyensúlyi állapotához, alkalmazkodik a folyamatossá váló készenléthez. A küzdelemhez szükséges erőforrásaink egyre csökkennek, úgy érezzük, kicsúszik a kezünk közül az irányítás, kimerültnek és cselekvésképtelennek érezzük magunkat. 

Testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy küzdjünk a stressz ellen.

Még ha nem is tudjuk teljesen – gyökeres életmódváltással – kiiktatni, a stresszes élethelyzetek felismerése és tudatos, hatékony kezelése mindenki számára megtanulható.

 

STRESSZKEZELŐ TECHNIKÁK

1.Az első lépés a stressz legyőzésére a józan mérlegelés.

Fel kell ismernünk a stressz forrását, és végig kell gondolunk, hogy mit és hogyan kell megváltoztatni az életvitelünkben ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük.

 

2. Csökkenteni kell a stresszre adott érzelmi reakciónk intenzitását.

Meg kell vizsgálnunk, nem mi reagáljuk-e túl a dolgokat. A problémákat inkább megoldandó feladatként kell felfognunk. Sokat segíthet a tudatos légzés, a rendszeres relaxáció, az izomlazító masszázs.

 

3. Erősíteni kell fizikai állapotunkat.

Hasznos lehet, ha a napi programunkba beiktatunk valamilyen testmozgást, sportot- lehetőleg a friss levegőn. Fontos a megfelelő mennyiségű pihenés, alvás.

A stressz következtében szervezetünk vitamin-és ásványi anyag szükséglete is megnő, így ezek bevitele is sokat segíthet a negatív hatások kiküszöbölésében. A C és B vitaminok, az E és D-vitamin fontos szerepet játszanak az idegrendszer egészséges működésében, a kalcium és magnézium pedig nyugtató és izomfeszültség gátló hatású.

 

4. Törekedni kell az érzelmi állapot stabilitására.

Fontos a társas kapcsolatok ápolása, fejlesztése, illetve a reális célok kitűzése és az önismeret fejlesztése.

A craniosacralis terápia stressz esetén is hatékony eszköz lehet. Segít megtalálni, illetve feloldani szervezetünkben a szöveti szinten elraktározott stresszt, s beindítani szervezetük öngyógyító folyamatait.