Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

21 tény, amiket nem biztos, hogy tud a dohányzásról!

2017.05.05
  1. A cigarettafüstben kb 4000 vegyület található, melyekből 43 rákkeltő anyagot tartalmaz.
  2. A statisztikák szerint a dohányzás átlagosan 14 évvel rövidíti meg az életet.
  3. A „light" cigaretta kevesebb nikotint és kátrányt tartalmaz ugyan, de legalább olyan káros, mint a hagyományos. Egyrészt mélyebben tüdőzzük le őket, másrészt egyéb összetevői, ízfokozó aromás anyagai éppolyan rákkeltőek.
  4. 48 órával az utolsó elszívott szál cigi után az íz és a szagérzékelés máris jelentősen javul, a leheletünk kellemetlen dohányfüstszaga megszűnik.
  5. A világon minden 10. másodpercben bekövetkezik egy olyan haláleset, amiért a dohányzás a felelős. 
  6. Az aktív dohányosoknak körülbelül 80%-a 18 éves kora előtt kezdi el a cigarettázást. 
  7. A fiatalok körében riasztó gyorsasággal nő a dohányzás gyakorisága: a 15-18 évesek 30%-a dohányzik.
  8. A cigarettafüstben nagy mennyiségben található szénmonoxid a vér oxigénszállító sejtjeihez kötődve elfoglalja az oxigén helyét, ezáltal csökkenti a szerveink oxigén-ellátottságát, ami elégtelen működéshez és krónikus fáradtsághoz vezet.
  9. Annak a gyermeknek, aki erős dohányos családban nevelkedik, a középiskolai tüdőszűrésén már egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlít a tüdeje.
  10. A dohányzás nem csak a torok-, gége- és tüdőrák kialakulásában játszik jelentős szerepet, hanem az emlő, a gyomor, a húgyhólyag, és a prosztatarák megjelenésében is.
  11. A világon a férfiak 47%-a, míg a nők 12%-a dohányzik.
  12. Hazánk a cigarettafogyasztásban a világon a harmadik helyen áll.
  13. A tüdőrákban meghaltak rangsorát az egész világon a magyar férfiak vezetik, második helyen pedig a magyar nők állnak.
  14. Egy szál cigaretta több, mint 4000 összetevőt tartalmaz, amelyek égés közben további 200 “vegyületet” hoznak létre. Ezek egy része bizonyítottan környezetszennyező hatású.
  15.  A nikotin az agy jutalmazó központjára meglehetősen gyorsan fejti ki a hatását, mivel a cigarettafüst beszívása után akár 8-10 másodperc alatt eléri az agyat. Ez közvetlenül jutalmazza az idegrendszert megerősítve ezzel a dohányzást.
  16. A cigaretta egyik igen káros összetevője az aceton nevű egy oldószer, melyet általában körömlakk lemosására használunk. Az aceton irritálja a szemet, az orrot és a torkot, hosszú távon pedig károsíthatja a májat és a veséket.
  17. A cigaretta másik ismert mérgező összetevője a kátrány, szintén számos rákkeltő vegyületet tartalmaz. Amikor belélegezzük a cigarettafüstöt, a kátrány 70%-a tüdőnkben marad.
  18. Magyarországon a lakosság 40-50%-a dohányos, az Egyesült Államokban ez az arány mindössze 26%.
  19. Hazánk lakosságának 65%-a "passzív dohányos", azaz napi átlag 4,5 órán át kénytelen szívni a dohányfüstöt.
  20. A kutatások szerint a nikotin a kokainnál és a heroinnál is erősebb függőséget képes kialakítani.
  21. Egy füstös szórakozóhelyen eltöltött két óra szervezetünk számára egyenlő azzal, mintha négy szál cigarettát szívtunk volna el.

 

Szívesen leszokna?

A craniosacralis terápia ebben is társ lehet. A kezelés hatékonyan csökkenti a stresszt, és beindítva szervezetünk öngyógyító folyamatait segít megszabadulni a függőségtől.