Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Pánikroham és pánikbetegség - van segítség

2018.09.21
Aki pánikbeteg lesz, sosem felejti el az első rohamát.

„Épp munkába tartottam azon a verőfényes májusi reggelen, és a hétvégi kirándulást tervezgettem, amikor hirtelen elkezdtem szédülni. Egy pillanat alatt leizzadtam, a kezem-lábam remegni kezdett, mint a kocsonya, a szívem kalapált, alig kaptam levegőt, és úgy éreztem: eljött a vég. Valahogy lekecmeregtem a villamosról, egy utas mentőt hívott, én pedig biztos voltam benne, hogy mire kiér, késő lesz; nem látom többé a családomat.”

 

Aki pánikbeteg lesz, sosem felejti el az első rohamát.

Bár a tünetek igen változatosak lehetnek, a váratlanul ránk törő fizikai rosszullét, a kiszolgáltatottság és a halálfélelem érzése közös.

A pánikbetegség az egyik legijesztőbb pszichés betegségek közé tartozik, nem véletlen, hogy nevét Pánról, a görög istenről kapta, aki a mítosz szerint sípjába fújva keltett „páni” rémületet az emberekben.

 

Honnan tudhatom, hogy pánikrohamom van?

A pánikrohamokból a vezető tünetek alapján három típust lehet elkülöníteni, noha a különböző kategóriák közt lehet átfedés:

  1. kardinális vagy mellkasi pánik (szívtáji szorítás, heves szívverés, mellkasi fájdalom, zsibbadás, bizsergés, fulladás, légszomj),
  2. hasi pánik (gyomorpanaszok, hasmenés, hányinger)
  3. neurológiai pánik (fejfájás, szédülés, ájulásérzés, megőrüléstől és kontrollvesztéstől való félelem).

Ahhoz, hogy megkapjuk a pánikroham diagnózisát a felsorolt tünetek közül legalább négynek jelen kell lennie.

 

A pánikroham (különösen az első), nemcsak számunkra, de környezetünk számára is nagyon ijesztő lehet, mivel könnyen összetéveszthető a szívinfarktus tüneteivel. 

A roham nagyjából tíz perc alatt éri el teljes intenzitását, majd kb 30 perc alatt fokozatosan elmúlik.

 

Hogy lesz a rohamból pánikbetegség?

Egyetlen pánikroham még nem minősül pánikbetegségnek, erről akkor beszélhetünk, ha a rohamok ismétlődnek.

Ez esetben ugyanis már a rohamok közötti időszakban is aggódunk és a következő, „váratlanul lesújtó” roham miatt szorongunk. Kétségbeesetten próbáljuk elkerülni a hasonló szituációkat, helyszíneket, ahol az előző rohamok ránk törtek, miközben az eddigi, „normális” életünk szép lassan darabokra hullik. Az állandó elkerülő stratégia teljes izolációhoz vezethet, amíg végül már a lakásból sem merünk kimozdulni.

 

Milyen gyakori ez a betegség?

A statisztikák szerint pánikbetegség a lakosság 2-4 százalékát érinti, a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál, és a betegek több, mint a felénél már 24 éves koruk előtt jelentkezik.

 

Miért alakul ki?

A pánikbetegség kialakulásának oka még nem tisztázott. A kutatások szerint kialakulásához éppúgy hozzájárulhat a norepinefrin nevű hormon az optimálistól eltérő szintje az agyban, genetikai hajlam, vagy pszichológiai okok (pl. magzati vagy gyermekkori traumatikus események, stresszes élethelyzet)

 

Hogyan segíthet a cranioacralis terápia a pánikbetegségben?

A cranioacralis terápia kiválóan alkalmas az idegrendszer megnyugtatására, mivel képes megtanítani testünket és idegrendszerünket, hogy lelassuljon és a normális működési szinten maradjon. Egy több erőforrással, optimális módon működő idegrendszer pedig sokkal rugalmasabb, így könnyebben képes kiküszöbölni a különböző triggerek és stresszfaktorok aktiválódását, mely a pánikrohamokhoz vezet.

 Emellett a craniosacralis terápia segít megkeresni és felszabadítani azokat a traumákat, melyek a pánikrohamokat okozzák.