Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

IBS - Amikor a bél pánikol

2016.09.01
„Reggeli után, illetve a délelőtt folyamán többször sürgősen rohannom kell a wc-re. A lakáson kívül csak a gyógyszerek adnak biztonságot.

Az idegesség, az irodai stressz vagy az esetleges otthoni feszültség csak ront a helyzeten. A hasam nem fáj, de gyakran puffadok. A vastagbél tükrözés és egyéb vizsgálatok semmilyen szervi rendellenességet nem mutattak ki. A diagnózis: irritábilis bélszindróma. 12 éve élek vele.”

 

Az IBS (irritábilis bél szindróma) egy olyan – egyre gyakoribb – emésztőrendszeri betegség, mely kellemetlen tünetekkel, esetleg komoly fájdalommal jár, jelentősen megnehezítve az érintettek hétköznapjait.

A hasmenéshez, hasi fájdalmakhoz, görcsökhöz, puffadáshoz időnként társulhatnak egyéb, nem-bélrendszeri tünetek is, mint például a kismedencei fájdalom, hátfájás, fejfájás, fáradékonyság, depresszió.

A betegség oka még nem teljesen tisztázott, több kiváltó ok is szóba jöhet.

Az IBS-t általában összefüggésbe hozzák a stresszel, tekintve, hogy az érintettek nagy része valamilyen pszichés vagy pszichoszomatikus problémával is küzd (szorongással és depresszióval, alvászavarokkal, stb.)

A hajlamosító tényezők közt szerepel még az öröklött hajlam, a bélrendszer túl magas szerotoninszintje, a gyermekkori lelki traumák, kóros viselkedésminták, a tápcsatorna túlérzékenysége, illetve bizonyos élelmiszerekkel vagy adalékanyagaikkal szembeni fokozott reakciók. 

 

Lehet, hogy IBS-em van?

Ha Ön rendszeresen, huzamos ideje (hetek, hónapok óta) tapasztalja magán az alábbi tüneteket, akkor könnyen lehet, hogy szintén irritábilis bélszindrómája van, és érdemes felkeresnie egy szakorvost.

  • gyomortáji vagy hasi fájdalmak, görcsök
  • hasi diszkomfort érzés, puffadás, teltségérzés  
  • nyálkás, illetve megváltozott állagú székletet
  • hasmenés (kiválthatja maga az étkezés vagy bizonyos ételek)
  • székrekedés
  • esetleg hasmenés és székrekedés váltakozva
  • a tünetek a székletürítést követően enyhülnek

 

Hogyan szabadulhatok meg az IBS-től?

Az IBS kezelése összetett folyamat, melynél nem csak a tüneteket kell kezelni (gyógyszerekkel, diétával), de a kiváltó okot is fel kell tárni.

Ennek módja, sikeressége pedig egyénenként változó. A rendszeres mozgás, pihenés mellett fontos, hogy keressen valami stresszoldó tevékenységet is.

A craniosacralis terápia igen nagy hatékonysággal tud működni az IBS esetén is, hiszen a páciens kezelés hatására nem csupán a kiváltó okoktól és a stressztől szabadulhat meg, de a jövőben könnyebben kezelheti az őt érő stresszhelyzeteket is.