Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A fájdalom, ami nem ereszt

2017.10.10
A cluster fejfájásról

A cluster fejfájás az egyik legkínzóbb fájdalom, amely szinte az őrület határáig kergetheti az embert. Előfordulása- szerencsére- igen ritka, a mindössze a népesség 1%-a küzd vele, de ez az érintettek számára nyilván sovány vigasz.

A cluster fejfájás a primer fejfájások közé tartozik, azaz nincs másodlagos oka, és pontos eredetére is csak elméletek vannak.

Az elviselhetetlen rohamok gyakran éjszaka jelentkeznek, féloldali fájdalommal, mely a szem környékén alakul ki, majd innen terjed át a homlokra, a halántékra, de akár nyakra és az állkapocsra is. A rohamokkal a nagyfokú nyugtalanság mellett –  ilyenkor a beteg képtelen egy helyben maradni – járhat még hányás, hányinger, fény-, hang- és szagérzékenység, kivörösödött kötőhártya, könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás is.

A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, a legfrissebb kutatások szerint a rohamok a hypothalamusnak, az agy biológiai órájának a számlájára írhatóak.

 

A cluster fejfájások két típusát különböztethetjük meg: lehet epizodikus és krónikus.

Az epizodikus cluster fejfájás 1 héttől akár 1 évig is jelen lehet az életünkben, és a rohamok naponta többször is bekövetkezhetnek, beleértve az éjszakákat is.

A krónikus cluster fejfájás esetében a rohamok több mint egy évig eltarthatnak, és a fájdalommentes időszakok kevesebb, mint 1 hónapig tartanak.

 

A betegség jellegzetessége, hogy meghatározott ritmusa van, a fájdalom általában a nap azonos órájában kezdődik, a rohamperiódusok pedig azonos évszakokban (leggyakrabban tavasszal vagy ősszel) jelentkeznek.

 

A cluster fejfájás igen eredményesen kezelhető a craniosacralis terápiával, mivel ez a gyengéd kezelés koponya teljes területeit is érinti (a koponyacsontokat, arccsontokat, kötőszöveteket, izmokat, ínakat, idegeket), továbbá a kötőszövetek által átszőtt és beburkolt agyhártyát, illetve az izomszöveteket.

A kutatások szerint minden testi-lelki betegség kiváltó oka valamely traumához köthető, amely visszanyúlhat egészen a születésünkig. A trauma lehet fizikai (nagyobb esés, ütés, sportbaleset, fejsérülés), mely során akár koponyacsontjaink is elmozdulhatnak, vagy lelki trauma. Ezek a traumák egyfajta „lenyomatot” hagynak, és elraktározódva sejtjeink memóriájában a kötőszövetek kóros feszültségéhez vezetnek. Ez a feszültség akadályozza az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, ezen keresztül pedig szerveink normális működését.

A craniosacralis terápia lényege itt is az agy-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, az esetlegesen elmozdult koponyacsontok – gyengéd mikromanipulációval való – helyzetének korrekciója, a koponyán belüli keringés javítása, valamint a kötőszövetes lemezek ellazítása.

Miközben testünk mélyen relaxált állapotba kerül, megszabadulhatunk az összes fizikai és érzelmi trauma következtében létrejött blokktól, amely leterheli a szervezetünket és akadályozza az idegrendszerünk működését.