Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Ha elkerül az álom…

2016.09.09
Segítség, lassan fél éve álmatlanságban szenvedek! Fogalmam sincs, mi lehet az oka. Az éjszaka közepén rendszeresen felébredek, és nem tudok visszaaludni.

Többféle alternatív módszert kipróbáltam már (gyógynövényi alapú altatók, teák, meditáció, relaxációs zene, stb), de hiába. Egyre kimerültebb vagyok, nem bírom tovább! Mit tegyek? 

A különböző alvászavarok előfordulása napjainkban egyre gyakoribb jelenség, mellyel a kutatások szerint minden harmadik felnőtt ember küszködik valamilyen módon.

Az alvás az élet nélkülözhetetlen része, felfrissíti, regenerálja a szervezetünket, pihenteti a testünket, lelkünket. Amíg alszunk a szívműködésünk lelassul, pulzusunk csökken, légzésünk is elmélyül és lassabbá válik.

Nem kétséges, hogy a megfelelő mennyiségű (és minőségű) alvás nélkülözhetetlen a jó közérzethez és fizikai állapothoz; az insomnia (álmatlanság, elégtelen alvás) pedig épp ezt lehetetleníti el.

Az alvási problémák természetesen kihatnak a napközbeni teljesítőképességünkre és a hangulatunkra is: memória- és koncentrálási zavarhoz, fáradtsághoz, depresszióhoz vezetve, gyengítve a munkahelyi teljesítményt és az immunrendszert. Még kapcsolataink működését is veszélyeztetik, hisz egy örökké fáradt, kialvatlan ember feszült, ingerlékeny és ideges.

A leggyakoribb alvási probléma, hogy este nem tudunk elaludni, illetve éjszaka gyakran felébredünk (felületes alvás) és képtelenek vagyunk visszaaludni.

Bármelyik típustól is szenvedünk, pihenés híján, testileg-lelkileg összetörve rendkívül nehéz kimászni az ágyból és nekivágni egy új, kihívásokkal teli napnak.

Az insomnia mögött állhatnak különböző pszichés (stressz, szorongás, depresszió), vagy szervi betegségek (pl. pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség, inzulinrezisztencia), esetleg hormonális változások (terhesség, menopauza).

Korunk és nemünk is hajlamosító tényező, idősebb korban és nőknél gyakoribban fordulnak elő az alvásproblémák.

Ha alvási zavaraink vannak, mindenképp érdemes komolyan vennünk, hiszen a tartós alváshiány bizonyítottan gyorsítja az öregedést, pusztítja az agysejteket, növelheti a magas vérnyomás, valamint a szív- és daganatos betegségek rizikóját.

A craniosacralis terápia alvászavarok esetén is segíthet: azáltal, hogy csökkenti a stresszt, valamint a szimpatikus idegrendszer felfokozott működését (mely az alvászavarok velejárója), arra készteti agyunkat és testünket, hogy az végigpihenje az éjszakát.