Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

8 jel, ami rejtett depresszióra utalhat

2019.04.23
Vannak az életében nehezebb időszakaink, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk. Erre reagálhatunk csalódással, szomorúsággal, vagyis normális érzelmi válasszal, de akár betegséggel, depresszióval is.

A depresszió jeleinek felismerése nem mindig egyszerű, mivel egy ideig képesek vagyunk a tüneteket elrejteni. Nem kérünk segítséget, mert bűntudatunk van, gyengének érezzük, vagy szégyelljük magunkat. Az is lehet, hogy mi magunk sem ismerjük fel időben, hogy mi a problémánk, pedig fontos lenne, hogy mielőbb segítséget kapjunk. Ha a tünetek elkezdődnek, onnan már nagyon könnyű belezuhanni a depresszió fekete lyukába, ahol a szenvedés csak erősödni fog.

 

A korábban élvezetes tevékenységek és hobbik iránti érdeklődés elvesztése

A depresszió mindent beárnyékol, beleértve azokat a dolgokat is, amiket a legjobban szeretünk. Így nem ritka, hogy elveszítjük az érdeklődésünket azok iránt a dolgok iránt, amiket korábban nagyon is élveztünk, barátok, családtagok iránt, akiket szerettünk.

 

Energiahiány

Mindannyian élünk át olyan időszakokat, amikor fáradtnak, enerváltnak és motiválatlannak érezzük magunkat. Ám, ha ez nem múlik el egy kiadós alvás egy pihentető hétvége után sem, és továbbra is képtelenek vagyunk ellátni a munkánkat, napi teendőinket, akkor lehet, hogy többről van szó, akár rejtett depresszióról.

 

Alvási szokások megváltozása

Mindegy, hogy többet alszunk vagy álmatlanul forgolódunk, az alvási szokásaink drasztikus megváltozása is utalhat depresszióra. Ha kialvatlanok vagyunk, energiaszintünk még tovább csökkenhet, fokozva a stresszt és az ingerlékenységet. már maga az álmatlanság kezelése jelentősen csökkentheti a depresszió tüneteit.

 

Az étvágy elvesztése vagy növekedése

A rejtett depresszió egy másik gyakori tünete az ételek iránti érdeklődés elveszítése vagy éppen fokozódása. Mindegy, hogy nincs étvágyunk vagy éppen evéssel nyugtatjuk magunkat, a hirtelen súlyváltozás, akár gyarapodás, akár csökkenés szintén a depresszió jele lehet.

 

Magány

A depresszióban szenvedők hajlamosak elveszíteni érdeklődésüket a külvilággal és embertársaikkal kapcsolatosan, és elszigetelni magukat másoktól. Tipikus tünet, ha szociális életünk leépül, és az idő jelentős részét egyedül töltjük.

 

Mindig jól vagyunk

A depresszióval küzdő emberek gyakran titkolják mások előtt valós érzéseiket, és nem beszélnek problémáikról. A „hogy vagy?” kérdésre a megszokott válasz a „jól vagyok”. Ha azt látjuk, valakin, hogy soha nem panaszkodik, ugyanakkor kedvtelen, demotivált és szorong, az szintén a rejtett depresszióra utalhat.

 

Túlzott szorongás és ingerlékenység

A depresszió tünetei mind testi, mind lelki szinten jelen vannak, ez utóbbinak pedig jellegzetes tünete a szorongás, mely a betegség előre haladtával egyre nehezebben kezelhetővé válik.

 

Alkohol, drogok

Az alkohol és kábítószer egy időre képes elfeledtetni a problémákat és elmenekíteni a valóság elől. A depresszióban szenvedőknek pedig pontosan erre van szükségük. Sajnos ez könnyen függőséget okozhat tovább rontva az eredeti helyzetet.

 

A depresszió kezelésben segíthet minket a craniosacralis terápia is, azáltal, hogy csökkenti a stresszt és szorongást, illetve képes beindítani a szervezetünk öngyógyító folyamatait;  hogy fokozatosan visszanyerhessük az élethez való pozitív hozzáállásunkat.