Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Verőfényes napok, borús hangulatok

2018.03.09
Végre tavasz van! Ön boldogan üdvözli, vagy legszívesebben elbújna előle?

A tavasz a legtöbb ember számára az életöröm és a megújulás időszaka, de ezzel nem mindenki van így.

A szezonális érzelmi zavarban (Seasonal Affective Disorder; SAD) szenvedők egy része éppen tavasszal érzi úgy, hogy a világ már semmi jót nem tartogathat számukra.

Ez a betegség a depresszió egyik formája, és ahogy a neve is mutatja, egy konkrét időszakhoz (többnyire az őszhöz vagy a télhez, ritkább esetben épp a tavaszhoz) köthető. Ez esetben az érintettek mindig azonos évszakban tapasztalják magukon az alábbi tüneteket:

  • Álmatlanság vagy túlzott alvásigény
  • Ingerlékenység
  • Érdektelenség
  • Nyugtalanság, szorongás
  • Fáradtság, csökkent fizikai aktivitás
  • Koncentrációs zavarok
  • Étvágytalanság vagy fokozott étvágy
  • Reménytelenség érzése
  • Társas helyzetek kerülése, bezárkózás

 

De mégis, hogy lehetünk depressziósak a ragyogó napsütésben?

Ennek több oka is lehet, vegyük őket sorba!

 

Hormonok

A cirkadián ritmus egy olyan, nagyjából 24 órás ciklus, mely a szervezet fiziológiai folyamatait (testhőmérséklet, alvás, ébrenlét, hormonváltozás stb.) befolyásolja. A naposabb, tavasz-nyári hónapokra való átállás megzavarja ezt a belső ritmust, és ez önmagában depresszióhoz vezethet. 

Szervezetünkben tavasszal megváltozik a szerotonin és a melatonin egyensúlya is. Míg a melatonin („alvási hormon”) inkább a sötétben, a szerotonin („boldogsághormon”) a napfényben termelődik, átmeneti ingadozásuk pedig a tavaszi fáradtság kellemetlen tünetei mellett kedvtelenséget, motiválatlanságot és depressziót is okozhat.

 

D-vitamin

Az egyik nagy hiányállapot, amely depresszióhoz vezethet, a szervezetben lévő D-vitamin szint lecsökkenése. A rövid és napfénymentes nappalok a tél végére komoly D-vitaminhiányhoz vezethetnek. Becslések szerint a tél végére hazánk lakosságának a kétharmada D-vitaminhiányban szenved. Ennek pedig gyakori gyakori tünete a levertség, a krónikus kimerültség, a legyengült immunrendszer és a depresszió.

 

Magány

A tavaszi depresszió leginkább az egyedülállókat találja meg. Tavasszal, mikor minden életre kel, és újra megtelnek az utcák boldog párokkal, családokkal, valahogy még hangsúlyosabban jelenik meg az elmagányosodás érzése, így ez az időszak embert próbáló lehet a magányosak számára. Aki gyászol, úgy érzi, kötelessége lenne túllépni az érzésein, ugyanakkor lehet, hogy még nem áll készen az újjászületésre.

 

Allergia

A tavaszi szél hozza magával az allergéneket is, és ez a probléma sajnos egyre több embert érint. A levegőbe került pollenek gyulladásos folyamatokat indítanak el az allergiások szervezetében, sőt agyukban is, és ez már eleve rossz hangulatot okozhat. A tartósan fennálló allergiás állapot miatt testük kimerül, s mivel az orrdugulás gyakran az éjszakai pihenést is akadályozza, a fáradtság és az alvászavarok miatt folyamatosan fáradtnak és levertnek érezhetik magunkat.

 

A depresszió és hangulatzavarok kezelésben támogathat minket a craniosacralis terápia is. Néhány kezelés alkalmával képes beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait, visszaadva az élethez való pozitív hozzáállásunkat.