Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Síró babák, tehetetlen mamák

2019.10.11
Felhúzott lábakkal sikoltozó babák, átvirrasztott éjszakák, karikás szemű reggelek, kimerült szülők- ez a kólika.

A hasfájás viszonylag gyakori állapot, minden ötödik csecsemőnél jelentkezik 3 hetes és 4 hónapos kora között.

Az étkezések után órákig vörös arccal és megfeszülő testtel üvöltő baba szívszorító látvány; miközben az állandós sírás, az átvirrasztott éjszakák és a tehetetlenség a szülőket is teljesen kimeríti.

 

Milyen tünetek utalnak a hasfájásra?

- A kicsi étkezések után órákig, vigasztalhatatlanul sír
- A sírás mindig ugyanabban a napszakban jelentkezik, sokszor óramű pontossággal (többnyire este 6 után vagy az éjszakai órákban)
- A baba jól fejlődik, a súlya gyarapszik
- Arca kipirul
- Hasa feszes, kemény tapintású, duzzadt, gázzal teli
- Lábait felhúzza, tekergőzik, kezét ökölbe szorítja

 

Mi okozza a hasfájást?

A kólika kialakulásának oka nem tisztázott, ahogy az sem, miért jelentkezik az egyik babánál, míg a másiknál nem.

A leggyakoribb elméletek szerint a fejletlen emésztőrendszer, a bélben lévő baktériumegyensúly felbomlása, valamint a bélfal izomgörcse és a bélgázok játszhatnak szerepet a jelenségben. Más nézetek az újszülött korral együtt járó, átmeneti laktóz intoleranciát emlegetnek, esetleg szoptatási problémákat.

 

A kétségbeesett anyák persze mindent megpróbálnak, hogy véget vessenek a baba szenvedésének.

Úgy tűnik, hogy a craniosacralis terápia a hasfájós babák kezelésében is igazoltan hatásos lehet.

Egy nemrég, a Science Direkt-en megjelent ellenőrzött kontrollcsoportos kutatásban hasfájós csecsemőket gyógyítottak hagyományos, valamint craniosacralis terápiával támogatott módszerrel. A kutatási eredmények alapján azok a babák, akiket hetente egyszer egy 30-40 perces craniosacralis terápiával is kezeltek a vizsgálat végére jelentősen kevesebbet sírtak, többet aludtak és a hasfájásuk intenzitása is csökkent.

 

A hasfájás hátterében szoptatással kapcsolatos nehézségek is állhatnak (a baba nem tud szopizni, egy mellből eszik, órákig eszik, sok levegőt nyel, túl mohón eszik), vagy éppen születéskori traumák.

A craniosacralis terápia ezekben az esetekben is segédkezet nyújthat.
Előfordulhat, hogy a babának szűk a helye az anyaméhben, ezért a teste rossz pozícióban rögzül, az abnormális terhelés pedig kihat az izmaira, ízületeire, kötőszöveteire is, és ezen keresztül az idegrendszerére.
A születés okozta traumákra (vákuum, köldökzsínór problémák, szűk helyen való kipréselődés, oxitocinnal megsürgetett túl gyors lefolyású szülés stb.), szintén reagálnak rosszul az izmok, ízületek és kötőszövetek.

Az erre szakosodott terapeuta finom, alig érezhető, ezért maximálisan biztonságos érintésekkel oldja a babáknál a száj, az állkapocs, a gerinc és a nyaki csigolyák szülés okozta feszültségeit, valamint az egyéb izomtónus problémákat, melyek gyakran állnak a szoptatási nehézségek mögött.

Mivel a kezelés igen gyengéd és megnyugtató, a csecsemők és gyerekek számára is kifejezetten kellemes, megnyugtató pozitív élményt jelent.