Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Fascia - testünk titokzatos hálója

2018.10.28
Mik azok a fasciák és miért olyan fontosak?

A fasciák nem mások, mint a bőrünk alatti kötőszövetek, melyeknek napjainkban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, hiszen egy átfogó rendszert alkotva testünkben mindenütt jelen vannak.

Ha vizuális típusba tartozunk, képzeljünk el narancsot, melynél a külső, narancssárga héj a bőrünk, az alatta található, narancshúst beburkoló fehér rész pedig a fascia.

 

Ez a pókhálószerű, mindent átfogó rostos kötőszövet behálózza egész testünket: körbe véve és összekapcsolva egymással az izmokat, ízületeket, csontokat, ereket, idegeket.  

A fasciák stabilizálják az izom-és csontrendszert, rögzítik, védik és helyükön tartják a szerveket.

Ebben a titokzatos kötőszöveti rendszerben a sejtek között folyamatos kommunikáció zajlik a testünkben lévő folyamatokról. Sőt! A kutatások szerint az információ áramlásának sebessége háromszor gyorsabb, mint az idegrendszer esetében, ezért nevezik a kötőszöveti rendszert második idegrendszernek. Ezzel együtt a fasciák szorosan kapcsolódnak a vegetatív idegrendszerhez is.

 

A kötőszövetek fontos támogató szerepet játszanak az izomrendszerben is, lehetővé téve, hogy olyan egyszerű, hétköznapi tevékenységeket hajtsunk végre, mint az ülés, állás, séta, ugrás, futás.

Mivel a fasciák egy egységes, tökéletesen szervezett rendszert képeznek, a lábunkat mozdítani se tudjuk anélkül, hogy ez ne legyen kihatással a komplett fasciahálóra.

Így érthető, hogy ha a rendszeren belül valami feszültség keletkezik, akkor az kihat az egész rendszerre, még akkor is, ha nem helyben és nem azonnal okoz tüneteket.

A testünkre ható kisebb és nagyobb lelki vagy fizikai traumák miatt a fasciahálóban kóros elváltozások jöhetnek létre (letapadás, összeragadás, feszülés), és a fasciák elveszíthetik rugalmasságukat, illetve a mozgási szabadságukat, gyengülhetnek vagy blokkolódhatnak az idegei jelek és ez különböző betegségekhez vezethet.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egy adott struktúra kötőszöveti feszültsége - például a térdé - feszültséget vagy problémákat okozhat a szomszédos struktúrákban, például a csípőben vagy a bokában is. 

 

Tudnunk kell a fasciákról, hogy olyanok, mint a szivacs; nagy mennyiségű vizet tárolnak, ez teszi őket rugalmassá, ellenállóvá. Ha kevés vizet iszunk, a fasciák könnyen kiszáradnak, megkeményednek, elvesztik rugalmasságukat, és kevésbé terhelhetővé válnak.

 

A craniosacralis terápia  gyengéd, de hatékony módon kezeli testünk kötőszöveti rendszerét. Képes felkutatni és elhárítani a benne található blokkokat, feszültségeket, helyreállítva a fascia rendszer egyensúlyát, rugalmasságát és tökéletes működését, beindítva testünk öngyógyító folyamatait.

Olvassa el pácienseink kezeléssel kapcsolatos tapasztalatait itt: páciens beszámolók