Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Mi a baj a lányommal?

2019.03.29
A lányoknál az ADHD egészen más, kevésbé tipikus tüneteket mutat.

Ma már szinte minden iskolai osztályban akad egy-egy diagnosztizáltan ADHD-s, túlpörgő lurkó, tele viselkedési és tanulási problémákkal, és ők az esetek többségében a fiúk közül kerülnek ki.

 

Tény, hogy a fiúk jóval gyakrabban kapnak ADHD ( figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) diagnózist, mint a lányok, ez azonban nem jelenti azt, hogy a lányok esetében alacsonyabb lenne a kockázat.

Az igazság az, hogy a lányok többnyire egészen más ADHD-s tüneteket mutatnak, melyek nem férnek bele a figyelemhiányos hiperaktivitásról alkotott hagyományos képbe, épp ezért nehezebben felismerhetők.

 

Lányok ADHD-val

Az ADHD-ra gondolván a tanórák alatt izgő-mozgó gyerkőcöt látunk, aki folyamatosan beszél, félbeszakítja a tanárt és szünetekben verekszik. Az ADHD-s lányok ezzel szemben csendben ülnek, de valahol egészen máshol járnak. Álmodoznak, önbecsülésük csekély, és kemény küzdelmet folytatnak a figyelem fenntartásáért, a feladatok befejezéséért, illetve az életük megszervezéséért.

Ezek miatt a finomabb tünetek miatt a betegség gyakran észrevétlen, sok lány nem is kap hivatalos diagnózist, amíg tüneteik nem súlyosbodnak, vagy el nem érik a felnőttkort.

 

A lányokra sokkal inkább jellemző a kompenzáció és a hiperfókusz, így abban, amiben jók, vagy ami érdekli őket elmélyült koncentrációt és komoly erőfeszítést mutatnak.

 

Az ADHD kevésbé közismert tünetei

  • Elkalandozó gondolatok
  • Hibás vagy befejezetlen iskolai feladatok
  • Gyakori késés, rossz időgazdálkodás
  • Koncentrálási nehézségek
  • Rendetlenség, szervezetlenség
  • Feledékenység
  • Ingelékenység
  • Álmodozás, elkalandozás, motiváció hiánya
  • Zajra, anyagokra való fokozott érzékenység
  • Érzelmi impulzivitás (túlzott érzékenység, harag stb.), labilitás

 

Természetesen a lányok és felnőtt nők is produkálhatják a hiperaktíivitás vagy impulzivitás tipikus tüneteit. Az ADHD-val rendelkező lányok lehetnek fizikailag aktívak, kockázatvállalóak, rendkívül beszédesek, izgágák vagy érzelmileg impulzívak.

Ugyanakkor a lányok- korai szocializációjukból adódóan könnyebben elrejtik a hibáikat és saját frusztrációjukat inkább maguk, mint mások ellen fordítják. 

Mivel az ADHD erősen örökletes, sok nő csak akkor ismeri fel a saját problémáját, amikor gyermekét diagnosztizálják ugyanezzel a betegséggel. A gyermek részére feltett kérdések kapcsán előjönnek az emlékei a saját rendetlen szekrényei, elhanyagolt feladatai, elvesztett tankönyvei és tanárokkal való konfliktusairól, akik okosnak, de szétszórtnak és lustának bélyegezték meg.

A kutatások szerint a nem felismert ADHD-val érintett lányok esetében jóval gyakoribbak a szorongásos-és hangulati zavarok, a stressz, az önértékelési problémák, melyek önpusztító viselkedéshez, étkezési zavarokhoz, drog-vagy alkoholproblémákhoz is vezethetnek. Ezek a lányok, sőt felnőtt nők megbélyegzettnek érzik magukat és nem értik miért nem képesek másokhoz hasonlóan normális mederben tartani az életüket.

 

Keressünk segítséget!

Az ADHD-val diagnosztizált lányok hatalmas bűntudattól és szégyentől szabadulhatnak meg, tudván, hogy nem „ufók”, „lusták és buták”, nem kevesebbek, mint társaik, egyszerűen csak ADHD-sok és másképp gondolkoznak. Részükre számos kezelési módszer és stratégia alakítható ki- ide tartozik a craniosacralis terápia is- hogy életük kicsit könnyebb, jövőjük pedig sokkal fényesebb legyen.