Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Gyermekkori balesetből figyelemzavar?

2018.10.07
Ki gondolta volna, hogy egy esés a mászókáról vagy biciklis baleset évek múlva figyelemzavarhoz és hiperaktivitáshoz vezethet? Pedig a legújabb kutatások ezt igazolják.

A kisebb-nagyobb balesetek szinte mindennaposak a gyerekek körében, hiszen a világ csupa kaland és kihívás, mely még nem párosul veszélyérzettel és kellő megfontoltsággal.

Azonban ezek a balesetek - különösen, ha fejsérüléssel is járnak - nem múlnak el olyan nyomtalanul, ahogy eddig gondoltuk.

Amerikai kutatások megállapították, hogy a kisgyermekkorban előforduló súlyos sérülések később figyelemzavarral járó hiperaktív viselkedési zavart (ADHD) okozhatnak. A tünetek nem is mindig jelentkeznek azonnal, egy komolyabb fejsérülést követően akár egy évtizedig is eltarthat a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség tüneteinek megjelenése.

 

Az ADHD olyan krónikus viselkedési zavar, amelynek három vezető tünete a figyelemzavar, a hiperaktivitás és az impulzivitás, de emellett különböző másodlagos tünetek is kísérhetik: ingerlékenység, feledékenység, érzelmi labilitás, agresszió, tanulási zavarok, szociális problémák stb.

 

Az állapot jellemzően gyermekkorban kezdődik, és gyakran felnőttkorban folytatódik.

Ijesztő tény, hogy az ADHD-s gyerekek száma évről évre nő.  

 

A témában korábban is folytak már kutatások, de a szakértők nem tudtak megegyezni abban a kérdésben, hogy a traumás agysérülés eredményez-e pszicho-neurológiai változásokat, amelyek növelik az ADHD fejlődésének esélyeit, vagy csupán arról van szó, hogy az ADHD esetében megnő a balesetveszély kockázata, ami közvetve agysérüléshez vezethet.

A jelenlegi kutatásban 187 olyan gyermek vett részt, akiknek a balesetüket megelőzően (traumás agysérülés, csonttörések, égési sérülések stb.) nem volt korábban ADHD-ja. A gyerekek a kórházi kezelés idején 3 és 7 év közöttiek voltak, és a későbbiekben szüleiket is bevonták a viselkedésükkel kapcsolatos rendszeres vizsgálatokba. A 187 gyermek közül 48 esetben jelentkeztek az ADHD elsődleges vagy másodlagos tünetei, vagyis a csoport mintegy 25% - ánál. 

Tehát a betegség kialakulásának kockázata súlyos traumás agysérülés esetén négyszer magasabb volt a többi gyermeknél.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy évekkel később, a még a kevésbé súlyos fejsérülést szenvedett gyerekeknél is megjelenhetnek az ADHD tünetei.

 

AZ ADHD kezelése és a craniosacralis terápia

Napjainkban az ADHD-t általában viselkedésterápiával vagy gyógyszerekkel kezeik.

A craniosacralis terápia is sokat tehet mind a komolyabb fejsérülések, mind a gyermekkori viselkedési zavarok esetén. 

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő gyermekek esetében ugyanis a gerincvelőt és az agyat körülvevő fasciák (kötőszövetek) általában valamilyen oknál fogva blokkolva vannak. A blokkok oka lehet fizikai (születés, baleset, rossz tartás, megerőltetés, műtét) vagy akár lelki-érzelmi is.

A fasciák feszültsége pedig befolyásolja a hozzájuk kapcsolódó szövetek és csontos szerkezetek működését, szabad mozgását, valamint az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlását.

Mivel az agyi gerincvelői folyadék (liquor) táplálja az agyat és a gerincvelőt, működésének zavara kihatással van az egész központi idegrendszer működésére is.

 

A craniosacralis terápia gyengéd érintéseken keresztül kezeli a problémát, azáltal, hogy oldja a fent említett blokkokat, normalizálja az agyi-gerincvelői folyadék áramlását és javítja a koponyán belüli keringést.

A fokozott keringés segít az agy sejtjeinek abban, hogy megkapják az optimális működéshez szükséges tápanyagokat, illetve megszabaduljanak a lerakódott méreganyagoktól.

Ez a kezelés teljes biztonsággal, mellékhatások nélkül serkenti az agyműködést és harmonizálja az idegi funkciókat, segítségével jelentős javulás érhető el a gyerekek viselkedésében, tanulmányi eredményében.