Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A gipsz néha nem elég: a törések utáni regenerációról

2017.09.03
Egy csonttörés mindenképp kellemetlen dolog, egyrészt a fájdalmak miatt, másrészt mert hetekre kiesünk miatta a munkából.

És akkor még nem is beszéltünk az esetleges elhúzódó gyógyulásról, a krónikussá váló fájdalmakról, a különböző szövődményekről, komplikációkról.

A törés gyógyulását számos tényező befolyásolja: életkorunk, a sérülés nagysága, típusa, általános egészségi állapotunk.

 

A gyógyulás kockázatai

A törések gyógyulásának egyik jellegzetes szövődménye az álízület, mely akkor jön létre, ha a törésben a hagyományos gyógyulási idő letelte után sem alakul ki kellően szilárd csontheg. Ez esetben a törött csontvégek csak szalagosan függnek össze és végtag használhatatlanná válik, így általában műtéti beavatkozásra van szükség.

 

Különösen idősebb és kisgyermek korban a csontok könnyen, kisebb erőbehatásra is eltörhetnek és a gyógyulás sem mindig veszélytelen.

Az idősek törései a csontritkulás következtében lassabban gyógyulnak, mint a fiatalabb korban, miközben a nem használt izmok megmerevednek, elgyengülnek, tovább rontva az állapotukat. Az ijesztő statisztikák szerint például a combnyaktörést elszenvedők 40 százaléka válik járásképtelenné, 30 százalékuk rokkanttá, 20 százalékuk pedig 1 éven belül meghal.

 

A nyílt törések is igen kockázatosak, melyek azonnali műtétet és fokozott odafigyelést igényelnek, egyrészt a fertőzésveszély miatt, másrészt a csontok eredeti pozícióba való visszahelyezése miatt. Még így is előfordulhat csontvelőgyulladás, gennyesedés, vérmérgezés.

A végtagtörések után gyakran visszamarad valamilyen változó intenzitású krónikus fájdalom, illetve enyhébb vagy súlyosabb mozgáskorlátozottság. A balesetek által bekövetkezett csonttöréseknél megsérülnek a lágy részek (inak, szalagok, izomcsoportok, erek és idegek) is. A forradás során az izmok és szalagok megrövidülnek, ez pedig akadályozhatja a teljes körű felépülését, illetve a végtag használatát.

 

Mikor tekinthető gyógyultnak a törés?

A törés akkor tekinthető gyógyultnak, ha a csont teljes átépülése befejeződött.

Ez megtörténhet akár 6-12 hét alatt is, de darabos törések, illetve sípcsont, medencecsont vagy combcsont esetében akár félévnyi, egy évnyi gyógyulási időre is szükségünk lehet.

Fontos tudnunk, hogy a végtag gyógyulásának ideje nem feltétlenül azonos a gipszkötés eltávolításának idejével. A valódi gyógyulás időpontja a teljes terhelhetőség, és a sérülést megelőző mozgásfunkció visszaállása, mely a gipszben töltött idő duplája is lehet.

Még abban az esetben is, ha a gyógyulás szövődménymentes, a törött rész érzékenyen reagálhat a nagyobb erőkifejtésre vagy az időjárási frontokra.

A csonttörés alkalmával a csontot környező lágy részekben ugyanis megszakad a keringés, mely az összeillesztés után ismét megindul ugyan, de lassabban. A keringés felgyorsításához fokozatosan terhelnünk kell a sérült, elgyengült testrészt, mely bizony fájdalommal jár.

 

Törés után craniosacralis terápia?

A törés utáni rehabilitációban nem csupán gyógytornász vagy gyógymasszőr segítségét vehetjük igénybe, de nagyon hasznos lehet a craniosacralis terápia is, mely hatékonyan javítja a test gyógyulási és regenerációs képességeit.

Segíti a csont gyógyulásához, megszilárdulásához szükséges callusképződést, támogatja a csontszövetek termelését, valamint a sérült területek vérellátását, keringését.

Segít a szervezetnek legyőzni a törés okozta fájdalmat és traumát, és hozzájárul a teljes, szövődménymentes felépüléshez.