Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Vénás problémák

2019.02.18
Ha Ön elmúlt 40, nő vagy és ülőmunkát végez, netán dohányzik vagy némi túlsúlya is van, akkor mindenképp olvasson tovább!

A visszér sajnos nem feltétlen az idősek betegsége. A statisztikák szerint az európai felnőttek 50-80%-a küzd élete során vénás problémákkal, közülük is leginkább a nők.

A visszérbetegség egy évekig tartó folyamat, amely egyszerű kozmetikai problémából (seprűvénák, vénatágulatok) komoly betegséggé alakul át.

 

Ebben az esetben a gyűjtőerek (vénák) gyulladása keringési zavarhoz, illetve, a vénák szerkezetének károsodásához vezet, amely fájdalmas tünetekkel jár együtt.

Visszérbetegség esetén az érfal megvastagszik, vagy kitágul, és már nem képes ellátni feladatát:  az elhasznált, széndioxid-dús vért eljuttatni a szív felé.

A visszerek tipikus megjelenési helye a lábszár és a comb vénáin található, de máshol is kialakulhat.

 

Vegyük komolyan az első jeleket!

A betegség korai stádiumában lábunk a mindennapi kisebb terhelésekre is kellemetlen kísérőtünetekkel reagál.

A hosszas ülést követő nehézérzés vagy feszítő érzés a lábunkban, a lábdagadás, zsibbadás, az esti lábfáradtság, a megmagyarázhatatlan lábszárfájdalmak, illetve az éjszakai vádligörcsök az első súlyos figyelmeztető jelek.

Bár lehet, hogy ezeknek az eleinte ritkán fellépő kisebb fájdalmaknak nem tulajdonítunk jelentőséget, de jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy ebben a stádiumban a nagyobb baj még könnyen megelőzhető.

 

Minél előbb felismerjük és kezeljük a visszérbetegséget, annál sikeresebben tudjuk megóvni lábainkat.

 

A kihagyhatatlan mozgás

Az egészséges vénák kulcsa a mozgás, mivel bizonyos izmok mozgáskor nyomást gyakorolnak a vénákra, melyek  a vért a szív irányába pumpálják. Ebben kiemelt szerepet játszik a lábunk és a vádlink izompumpája, ők végzik ugyanis a vénákban a visszaáramoltatás munkáját. Ezek az izompumpák akkor működnek megfelelően, ha lábaink állandó mozgásban, izmaink (főleg a vádli izmai) pedig edzésben vannak.

Vagyis minden tevékenység utat nyit a visszérbetegség kialakulásának, amely korlátozza a véráramlást a lábakban.

Ha páldául álló-vagy ülőmunkét végzünk, a szabad mozgás hosszú órákon keresztül gátolva van, így ezek a vénák elgyengülnek, a vér pangani kezd és visszerek alakulhatnak ki.

 

Kik a veszélyeztetettek?

Minden, ami a vérkeringést nehezíti, természetesen kedvez a visszérproblémák kialakulásának. A túlsúly éppúgy idetartozik, mint a várandósság, a dohányzás, az ülő vagy állómunka, illetve a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás.

 

10 tipp az egészséges vénák érdekében

 1.Kerüljük az alkoholt és a dohányzást!

2. Ügyeljünk az egészséges testsúly megtartaására!

3.Ne hordjunk túl szoros ruhát, harisnyát és magas sarkú cipőt!

4. Ne tegyük keresztbe a lábunkat ülés közben!

5. Ha lehet, kerüljük a hosszas üldögélést és álldogálást.

Ha ez elkerülhetetlen, akkor minden órában álljunk fel, tegyünk néhány lépést, vagy akár ülés közben is mozgassuk a lábunkat, a lábujjainkat. Ha megtehetjük, időnként tegyük fel a lábunkat az asztalra, hosszabb autóutakon pedig lazítsuk el őket tornagyakorlatokkal.

6.Gyalogoljunk sokat! Lift helyett lépcsőzzünk, pár megállós buszozás helyett sétáljunk.

7. Mozogjunk rendszeresen!

A mozgásszegény irodai életmódot egészsítsük ki biciklizéssel, úszással, futással, tornával.  

8. Kerüljük a meleget!

Mondjunk le a szaunákról, forró fürdőkről. A meleg kitágítja a véredényeket és vérpangást, illetve lábaink megdagadását idézheti elő.

9. Reggel és este vegyünk hideg zuhanyt egy-egy percig mindkét lábra, alulról felfelé.

10. A visszérproblámáink kezelésében segíthet a craniosacralis terápia is!