Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Porszem a gépezetben

2017.09.22
Az immunrendszer és működési zavarai

Az immunrendszert nem véletlenül szokás testünk védőbástyájaként is emlegetni. Ez a rendkívül komplex és bonyolult védekezőrendszer hivatott megóvni testünket a külvilág káros hatásaitól, és megküzdeni a szervezetünkbe betolakodó baktériumokkal és vírusokkal.

Ha az immunrendszerünk megfelelő hatékonysággal működik, akkor ezeket a potenciális ellenségeket sikerül időben felismerni és elpusztítani.
Az immunrendszer egy önműködő, tőlünk független rendszer, amely normál esetben szépen teszi a dolgát, mi pedig nem is észleljük létezését, és nem is értesülünk a testünkben nap, mint nap dúló „összecsapásokról”.

Baj akkor történik, ha ez a rendkívül bonyolult rendszer valamely ponton hibássá válik.

 

Az immunrendszer működési zavarai

Az immunrendszer normálistól eltérő működése egyrészt immunhiányos állapothoz, gyakoribbá váló fertőzésekhez, allergiához, vagy akár autoimmun betegségekhez is vezethet.

 

Ha túlműködik

Az immunrendszer fokozott működésének tipikus megjelenési formája az allergia.

Allergiásként immunrendszerünk a környezetben található ártalmatlan anyagokat is veszélyesként azonosítja, szervezetünk pedig válaszul elindít egy immunológiai láncreakciót, mely működésbe hozza a testünk természetes védekező rendszerét (antitestek), hogy felvegye a harcot az „ellenséges anyagokkal” szemben.

 

Ha önmaga ellen fordul

A túlműködés másik megjelenési formái az autoimmun betegségek, melyek során az immunrendszerünk önmagunk ellen fordul, és a szervezetünk idegenként kezelve saját sejtjeit megtámadja és elpusztítja azokat.

 

Ha elégtelenül működik 

Ha meggyengül a szervezet védekezőképessége, akkor öröklött vagy szerzett immunhiányról beszélünk; ilyenkor szervezetünk védetlenné, kiszolgáltatottá válik a különböző kórokozókkal szemben. Ez az állapot genetikai rendellenesség következtében éppúgy kialakulhat, mint egyes betegségek vagy gyógyszeres kezelések eredményeképp. (Ilyen betegség például az AIDS).

 

Stressz és immunrendszer

Régóta felismerést nyert, hogy a tartós feszültség lemeríti szervezetünk erőforrásait; az immunsejtek számának csökkenésével pedig megnő a fogékonyság a fertőzésekre, betegségekre.

Stressz hatására fokozódik a vészhelyzethez való alkalmazkodáshoz szükséges stressz-hormonok (adrenalin, kortizol, stb.) termelése, mely egyúttal gátolja az immunrendszerünk működését és ez számos problémát eredményezhet.

Nyilvánvaló, hogy egészségünk érdekében fontos a stressz kezelése, oldása, melyben sok egyéb módszer mellett a craniosacralis terápia is hasznos eszköz lehet.

Azáltal, hogy szervezetünket mélyen relaxált állapotba juttatja, megtalálja és oldja a szöveti szinten elraktározott feszültségeket, beindítja testünk öngyógyító folyamatait és fokozza annak hosszú távú ellenálló képességét.