Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Az időjárás rabjai

2017.07.14
Hogyan hatnak szervezetünkre a frontok

Fejfájás, szédülés, kibírhatatlan fáradtság? Ön is megérzi, ha időváltozás közeleg?

Nincs egyedül. Az emberek fele így van ezzel.

 

Hogyan hatnak szervezetünkre a frontok?

Környezetünk változásai szervezetünket is alkalmazkodásra késztetik (vérnyomás, hormontermelés, immun-és idegrendszer). Normális esetben szervezetünknek 14 napon belül sikerül a legszélsőségesebb klímaviszonyokhoz is igazodnia. Ám ha a hőmérséklet, a légnyomás és a levegő páratartalma vagy a szélerősség hirtelen jelentősen megváltozik, szervezetünknek nem sikerül azonnal átállnia. 

Hazánk felett átlagosan heti egy ciklon vonul át, egy hideg-, illetve egy melegfronttal kísérve, így évente kb. 100 front érinti az országot- jelentősen megnehezítve az erre érzékenyek életét.

Vannak, akiket a melegfront, van, akiket a hidegfront érint érzékenyen,sőt olyanok is, akiknek a szervezete egyiket se tolerálja. A frontérzékenységet persze jelentősen befolyásolja a szervezet és az idegrendszer általános állapota, leginkább a stresszes életet élő, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős, vagy krónikus betegségekben szenvedő felnőttek érintettek.

 

Melegfront

A melegfrontra érzékenyek a front megérkezése előtt pár órával már érzik a tüneteket. Ingerlékenyekké, fáradékonyakká, levertekké, álmosakká válnak. Tipikus tünet a szapora légzés, a fejfájás, a vérnyomás emelkedése vagy esése, a magas pulzusszám és a szédülés is. A depressziós tünetek is fokozódhatnak.

A levertséghez a koncentrációképesség csökkenése és a reakcióidő növekedése is társul, ezért melegfront esetén gyakoriak a közlekedési -, munkahelyi - és háztartási balesetek is.

A stabil melegfront esetén a régi hegek, törések helyei érzékenyebbé válnak, és az alacsony vérnyomás miatt keringési zavarok és reumás panaszok léphetnek fel. Nő a vérzékenységre és a lázas megbetegedésekre való hajlam is.

Melegfront idején gyakrabban fordul elő szívroham, szívinfarktus, stroke, vakbél-irritáció, trombózis, embólia, erős vérnyomás csökkenés, vesekólika és haláleset is.

 

Hidegfront

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett megnövekszik a légnyomás, ami ízületi fájdalmakat, reumás panaszokat, ízületi gyulladásokat, asztmás rohamokat, gyomor-, epe- és vesegörcsöket okozhat.

A hasi görcsök mellett a szív koszorúereinek görcsveszélye, az infarktus esélye is nő, ahogy a stroke és a trombózis előfordulása is.
A hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, az ingerlékenység csökken, elmúlik a feszültség, megnyugszunk. ugyanakkor tompulnak a reflexek, álmosságérzés, nehézkesebb gondolkodás és fejfájás jelentkezhet.

A hidegfrontra érzékenyek szédülnek, álmosak, a migrénre hajlamosakat erős fejfájás gyötörheti. Lassúbbá válhat a szívműködés, ennek következménye lehet a vérnyomás csökkenése. Megfigyelések szerint hidegfront esetén a koraszülések száma is nő.

 

A fájdalom okai

Sokan szenvedünk attól, hogy időjárás-változáskor fájnak az ízületeink, felerősödnek mozgásszervi panaszaink, sajognak a régi műtéti hegeink, fájnak az egykor törött csontjaink. Vajon mi ennek az oka?

Kutatások szerint 3 dolog befolyásolja az ízületi fájdalmakat: a nyomás-, a hőmérséklet- és a páratartalom változás. 

A magasabb páratartalom következtében csökken a légköri nyomás. A hidegfrontot megelőző csökkenő nyomással egyidejűleg a levegőnyomás is kevesebb lesz a testünkön. Ennek következtében a szövetek enyhén megduzzadnak, és ezek a megnőtt térfogatú szövetek irritálhatják az ízületeket. A hőmérséklet csökkenésével a helyzet csak rosszabbodik: az izmok, szalagok és az ízületek még merevebbé válhatnak.

Emellett az ízület feletti bőr lehűl, ami az ízületeken belül vérbőséget okoz és ez felerősíti a gyulladásos, reumás folyamatokat. 
Szintén kimutatható, hogy a légnyomás csökkenésének hatására az ízületi folyadék mennyisége is megnövekszik, mely szintén hozzájárul a tünetek súlyosbodásához.

 

Megszabadulna a frontérzékenységtől?

A craniosacralis terápia hatékonyan segíthet ebben.