Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A változó kor miatt ne fájjon a fejünk!

2017.06.01
A változó korral és annak változatos tüneteivel előbb-utóbb minden nőnek szembe kell néznie. Ám nem mindegy, hogy hogyan éljük meg!

A változó kor, vagyis a női klimax negyvenes éveink végén, ötvenes éveink elején köszönt be, és tulajdonképpen a petefészek működésének lassú leállását jelenti, számos hormonális változással, valamint az ebből fakadó testi-lelki tünetekkel. Ezek mértéke- akárcsak a menstruáció esetében- egyénenként változik, van, aki könnyen átlendül rajta, de van, akit olyannyira megvisel, hogy orvosi segítségre (pl. hormonterápiára) szorul.  

A hőhullámok, hangulatváltozások és álmatlan éjszakák mellett a változó korba lépő nőket a fejfájás és a migrén is kínozhatja.

Egy, az Egyesült Állomokban végzett felmérés szerint a migrénre hajlamos nők rohamai a menopauza közeledtével 60%-kal nőttek, mely elsősorban az ösztrogén és progeszteron szint csökkenésével indokolható. A kutatás során az is felmerült, hogy a fejfájás mögött a fokozott gyógyszerhasználat (pl. fájdalomcsillapítók szedése) is állhat, mivel a klimax a nők többségét számos egyéb kellemetlen tünettel, fájdalommal szembesíti.

 

A változó kor leggyakoribb tünetei:

 

A fenti tüneteket a menopauzában lévő nők mintegy 80%-a tapasztalja meg magán, melyek átlagosan 4 évig tartanak. 

Azt, hogy a nők esetében a fejfájásnak hormonális okai vannak, az a tény is bizonyítja, hogy a migrénes nők 14 százalékánál a rohamok kifejezetten a ciklushoz kötődnek. Az ösztrogén hormon vérszintjének - menstruáció előtti - leesése kifejezetten a fejfájás kiváltó faktorai közé tartozik.

A fejfájós nők állapota egyaránt javulhat, és sajnos romolhat is - mind a terhesség idején, mind később, a változókor elmúltával. A fejfájásra hajlamos nők felénél a migrénes tünetek (lüktető, nyomó, átható, közepes-erős fejfájás, rosszullét, émelygés, hányinger, hasmenés, erős vizelési inger, fokozott zaj-, szag- és fényérzékenység stb.) kifejezetten felerősödnek, órákig, vagy akár napokig kínozva őket.

 

Mi segíthet a tünetek csökkentésében?

A craniosacralis terápia valódi és tartós megoldást nyújthat mind a migrénes tünetek kezelésére, mind a változókori panaszok enyhítésére.

Ez a módszer többek között a fej gyengéd érintésein keresztül hatékonyan oldja a szorongást, valamint az agyat körülvevő fasciák lazításával az erekre nehezedő nyomást és feszítést, ezáltal megszüntetve a kiváltó okot.