Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Mi a „szerepe” a fejfájásnak?

2016.06.20
Pácienseink a legtöbb esetben akkor fordulnak hozzánk, amikor rádöbbennek, hogy a klasszikus orvostudomány nemigen tud gyógyírt találni a gyakran, és ráadásul a semmiből előtörő fejfájásuk kezelésére, és az orvos kijelenti, hogy nem lát fizikai deformitást sehol, ellenben – és egyben ebből következően – nem tud segíteni.

A craniosacralis terápiával más a helyzet. A mi szakterületünkön ugyanis a legfőbb alapvetések egyike, hogy a szervezet tökéletesen reagál a környezeti tényezőkre, így aztán nem élhetünk stresszben huzamosabb ideig úgy, hogy annak ne legyen böjtje, ugyanakkor a fejfájást okozó fizikai problémák valójában igen könnyen orvosolhatóak. Még akkor is, ha ez a szó jelen esetben egy kissé önellentmondásosan hangzik.

Minden fájdalomtípus rendelkezik élettani magyarázattal, vagyis a fájdalom valójában a test jelzése: „vigyázz!”. Ez a lehető legegyszerűbb momentumok kapcsán könnyedén igazolható és példázható: az enyhe fogfájás a nagy baj előtti, abszolút időben történő jelzés, ahogyan a fizikai behatások következtében kialakuló reflexes fájdalomérzet is. Ha nem éreznénk fájdalmat, nem foglalkoznánk azon tényezőkkel, melyek akár életveszélyes helyzet kialakulásához is vezethetnek. Nem bírjuk a túl magas hőt, ösztönösen elhúzzuk a kezünket a lángok, vagy az izzó fém közeléből, így védve magunkat a komolyabb sérülésektől.

A fejfájás és az egyéb kísérőtünetek azt jelzik, hogy a lélektani megpróbáltatások átlépték a tűréshatárt, ami egyénenként lehet alacsonyabb, vagy magasabb, de garantáltan nem végtelen egyikünknél sem. 

A fejfájás szerepe tehát, hogy figyelmeztessen bennünket: valami nincs rendben a hétköznapokban. Legtöbbször persze stresszről van szó, ami magától nem válik köddé, de azután, hogy a fejfájás a craniosacralis terápia segítségével megszűnik, a kezelés hatására a páciens sokkal könnyebben kezelei az őt érő stresszhelyzeteket is.