Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

NEM NŐI HISZTI!

2020.08.07
Így védekezz a PMS tünetei ellen!

Kevesen gondolnánk, hogy a menstruációt megelőző tünetegyüttesben ma már több, mint 150 féle tünetet tartanak nyilván, melyeket enyhébb vagy komolyabb formában a nők több, mint fele tapasztalhatja.

Ezek közül a leggyakoribb a mellfeszülés és érzékenység, a puffadás, az emésztési panaszok, az ingerlékenység és a szorongás.

A menstruáció közeledtével az ösztrogén- és progeszteronszint csökken, az okozza a PMS tüneteit. A változó ösztrogén és a progeszteron azonban a szerotonin szintre is kihatással van. A szerotonin nevű hormon olyan neurotranszmitter, amely szabályozza a hangulatot, az alvási ciklust és az étvágyat. Az alacsony szerotoninszintről ismert, hogy szomorúságot, ingerlékenységet, alvászavarokat és szokatlan étkezési vágyakat okoz.

 

Az alábbi tanácsok segíthetnek a tünetek enyhítésében:

Mozogjunk!

A napi rendszeres 30 perces intenzív testmozgás sokat segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában és a PMS tüneteinek enyhítésében.

 

Együnk egészségesen!

A kiegyensúlyozott étrend is hozzájárulhat a tünetek csökkenéséhez, vagy akár teljes megszűnéséhez. Hagyjuk el, vagy legalább csökkentsük a dohányzást az alkohol és koffeinfogyasztást. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a fehér lisztet, cukrot, és a tejtermékeket is. Ez utóbbiak súlyosbíthatják az ösztrogén domináns tüneteket.

Ha fokozott étvággyal és nassolási vággyal küzdünk, édességek és szénhidrát helyett együnk aszalt vagy friss gyümölcsöket, dióféléket, magvakat. A nassolás ugyanis ingatag vércukorszinthez vezethet, ez pedig még inkább felborítja a hormonális egyensúlyt, és kialakul egy ördögi kör, melynek gyakori velejárója a PCOS és a meddőség.

Szedjünk D-vitamint, B6-vitamint, táplálékkiegészítőket, például folsavat, kalciumot és magnéziumot, hogy enyhítsük a görcsöket és a hangulatingadozásokat.

 

Fogyasszunk több folyadékot!

Az ösztrogéntúlsúly és a fokozott stressz hatására szervezetünk több stresszhormont termel, ami só-és vízvisszatartást okoz; mellfeszüléssel, puffadással, ödémásodással, kéz-és lábdagadással, súlygyarapodással.

Téves elképzelés, hogy a megoldás a vízhajtók és a csökkent folyadékbevitel lenne. Ellenkezőleg, ez csak fokozza a tüneteket! Ha többet iszunk, testünk kevésbé fog ragaszkodni a megszerzett folyadékhoz. Viszont kerüljük a koffeint, és csökkentsük a sóbevitelt. 

 

Csökkentsük a stresszt!

A stressz sajnos egyértelműen súlyosbítja a PMS tüneteit, holott ezeken a napokon eleve ingadozik a hangulatunk, ingerültebbé válunk, és nehezen tudjuk kontrollálni érzelmeinket, agressziónkat.

Ilyenkor jót tehet a meditáció, a jóga, egy kényeztető masszázs, bekuckózós filmnézés vagy olvasás.

Fontos, hogy legalább nyolc órát aludjunk, hogy csökkentsük a kimerültséget.

 

+ Próbáljuk ki a craniosacralis terápiát!

A craniosacralis terápia segíthet megtalálni a tünetek mögött, sejtszinten tárolt okokat és oldani azokat, ezáltal beindítva a szervezet öngyógyító folyamatait.