Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Amikor a hörghurut gyakori vendég

2019.12.06
Kisgyerekes családoknál a téli időszakot gyakran keseríti meg a vissza-visszatérő vagy múlni nem akaró hörghurutos megbetegedés.

A hörghurut (bronchitis) többnyire egy egyszerű megfázással indul: orrfolyással, tüsszögéssel, rekedtséggel, esetleg torokfájással.

Ha a kicsik immunrendszere nem tud megbirkózni a náthával, a kórokozók nem állnak meg a felső légutaknál, hanem 1-2 nap után lejutnak a hörgőkig, ott váltva ki további gyulladást.

Ezt kezdetben görcsös, száraz köhögésrohamok kísérik, majd a köhögés idővel hurutossá válik.

A betegség nyálkahártya gyulladással, ödémával, fokozott nyákképződéssel jár, valamint a hörgőcskékben kialakuló szűkülettel, mely nehezíti a kilégzést, illetve a váladék felköhögését. Kísérheti láz, fejfájás, elesettség, mellkas-táji fájdalom.

Az idült hörghurut hetekig elhúzódhat, anélkül, hogy a kínzó köhögés csillapodna.

 

Az aszmatikus hörghurut a betegség egy komolyabb változata, mely a szűkebb hörgőrendszer miatt tipikusan kisgyerekek körében fordul elő (6 hónapos és 2-3 éves kor között). Ilyenkor az alapbetegséget asztmás rohamot idéző tünetek kísérik- innen a neve is.

 

Amikor a vírusfertőzés következtében az arra hajlamos gyerekek hörgőrendszere beszűkül, a gyulladásba került hörgőnyálkahártya megduzzad, és további szűkülést okoz, illetve a nyálkahártya felszínén sűrű, tapadós váladék képződik. Emiatt a betegséget nehézlégzés, légszomj, valamint sípoló hangú, akadályozott, préselő kilégzés jellemzi, mely igen megviseli a kicsiket.
 

 

Hogyan kezeljük a betegséget?

A hörghurutot többnyire vírusok okozzák, melyek télen a négy fal között összezárt óvodai, iskolai közösségekben, keveset szellőztetett helyiségekben gyorsan terjednek, ezért fontos lenne az egészséges, tiszta levegő biztosítása, melyet gyakori szellőztetéssel vagy légtisztító készükékkel érhetünk el.

 

Ügyeljünk rá, hogy a szoba levegője ne legyen se túl meleg, legfeljebb 20-22 Celsius fok körüli. Mivel a száraz levegő kiszárítja, és még inkább irritálja a légutakat, fontos a párásítás is;  a páratartalmat 40-60% közé állítsuk be!

 

Az immunerősítésre számos módszer létezik; ha gyermekünk sokat betegeskedik, kipróbálhatjuk a craniosacralis terápiát is, mely segít helyreállítani a szervezet öngyógyító folyamatait.