Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Az önbizalomhiány 8 jele

2019.11.01

1. Perfekcionizmus

A perfekcionizmus az alacsony önértékelés egyik legpusztítóbb jele. Ha állandóan tökéletességre törekszünk, ha sosem vagyunk elégedettek az általunk elért eredménnyel (de másokéval se), és képtelenek vagyunk megbocsátani magunknak a hibáinkat, akkor sosem lehetünk boldogok.

 A maximalizmus valójában az önbizalomhiányra, félelemre adott reakció, amikor a fókuszunk nem a siker elérésén, hanem a kudarc elkerülésén alapul, ez pedig folyamatos stresszhez és szorongáshoz vezet.

 

2. Negatív testkép

A negatív testkép gyakran jár együtt az alacsony önértékeléssel. Vagyis ha nem tudjuk elfogadni a külsőnket, ha nem szívesen nézünk tükörbe, mert nem tetszik, amit ott látunk, ha rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, ha mindig másokkal hasonlítjuk össze magunkat, ha állandóan kritikus megjegyzéseket teszünk magunkra.

A negatív testkép folyománya, hogy elhanyagoljuk testünket, nem sportolunk, nem foglalkozunk eléggé az egészségünkkel, mert nem tartjuk eléggé fontosnak ahhoz, hogy törődjünk vele.

 

3. Értéktelenség

Bár időnként mindannyian kétségbe vonjuk képességeinket az életünk bizonyos területein, de az értéktelenség mélyen gyökerező érzése abból fakad, hogy azt hisszük, kevésbé vagyunk értékesek, mint mások. Tudnunk kell, hogy az önbecsülés valójában hit kérdése, mégpedig a saját hiedelmeinké. Amit mások gondolnak rólunk, azok nem mi vagyunk, az egy gondolat, amely kizárólag az ő fejükben létezik.

Ezért van az, hogy önbecsülés érzését sosem másoktól kaphatjuk meg, hanem önmagunknak kell felépítenünk.

 

4. Túlérzékenység

A túlérzékenység az alacsony önértékelés egyik legfájdalmasabb aspektusa. Mindegy, hogy dühössé tesz minket egy bántó kritika, vagy úgy érezzük, belehalunk, ha ennyire függünk mások véleményétől az biztosan alacsony önértékelésre utal.

Ha mindig másoktól várunk pozitív visszajelzést és megerősítést, vagy sokat adunk arra, hogy mások mit gondolnak rólunk, akkor ezen sürgősen változtatnunk kell.

 

5. Szorongás

A félelem, szorongás, és a tehetetlenség érzése, hogy úgysem tudjuk elérni a céljainkat, szorosan összekapcsolódik az alacsony önértékeléssel.

 

6. Pesszimizmus

Az önbizalomhiány többnyire együtt jár a pesszimista szemlélettel. Előre tudjuk, hogy ez nekünk nem fog sikerülni, így bele se vágunk.

 

7. Harag

A harag természetes érzés, kivéve, ha elfojtjuk és túlságosan gyakran érezzük. Ha elhanyagoljuk a saját érzéseinket és úgy érezzük, hogy azok mások számára nem fontosak, a harag felhalmozódhat bennünk és gyakori dühkitöréseket válthat ki.

 

8. Túlzott kedvesség

Az alacsony önértékelés egyik tipikus velejárója az a kényszerű érzés, hogy mindig kedvesnek és udvariasnak kell lennünk másokkal, hogy szeressenek és elfogadjanak bennünket. Ennek eredményeként mindenkinek meg akarunk felelni és képtelenek vagyunk nemet mondani.

 

A hiányzó önbizalom megszerzése hosszadalmas munka, melyben akár a craniosacralis terápia is segítségünkre lehet. Képes megkeresni és feloldani a bennünk munkálkodó stressz és a szorongás forrását, valamint azokat a régmúltba nyúló, sejtszinten tárolt programokat, melyek önkorlátozó hiedelmeinkért, gondolkodásunkért felelnek.