Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A migrén és stressz. Hogy függ össze a kettő?

2019.05.20
A migrént számtalan tényező kiválthatja, a hormonális változásoktól a frontokon át az alváshiányig, de ezek közül az egyik leggyakoribb ok a stressz.

Lüktető fejfájás, hányinger, hang-és fényérzékenység- a migrén sokak által jól ismert, kínzó tünetei.

 

Amerikai kutatások szerint 5 migrénes betegből nagyjából 4-nél jelentkezik triggerként a stressz.

Van, akinél a stressz közepette a fokozott megterhelés hatására alakulnak ki rohamok, de a kutatások szerint gyakoribb, hogy a stresszhatás elmúltával a nyugalmi időszakban érkezik az elviselhetetlen fejfájás.

 

Hétvégi migrén

Végig hajtjuk a hetet az irodában és semmi másra nem vágyunk, mint egy hétvégi lazításra, kikapcsolódásra szeretteink körében- ám mindezen számításainkat rendre keresztülhúzza a hétvégén érkező migrén.

 

Ennek az okát régóta kutatják, lehet az alvási minták változása vagy a visszaeső koffeinfogyasztás is.

Más magyarázatok szerint a stressz ideje alatt megnő a glükokortikoidok, azaz bizonyos gyulladáscsökkentő szteroid hormonok szintje, melyek megóvnak a fájdalomtól. Ám a stressz lecsengésével, a test ellazulásával ezek szintje visszaesik és szervezetünk máris készen áll egy migrénes támadásra.

 

A kutatások szerint a migrénes emberek agya másképp működik, mint a többieké, az ő agyuk ugyanis úgy érzékeli a stresszt, ahogy az autóban a riasztó a veszélyt.

 

Habituáció, azaz ami ismerős az nem árthat

Az egészséges emberek agyában az ismétlődő ingerek egyre gyengébb reakciókat váltanak ki, (ez az ún. habituáció), addig a migrénesek agyában a kiváltott válaszok erőssége nem változik, mintha nem tudnák megtanulni az ismerős, tehát veszélytelen ingerek figyelmen kívül hagyását.

Ugyanakkor a migrénes rohamot követő napokban a migrénesek agya is az egészségesekéhez hasonlóan reagál az ismétlődő ingerekre. Vagyis a habituáció zavara miatt a migrénesek agya fokozatosan „túlterhelődik” információkkal, és a migrénroham az, ami feloldja ezt a „feszültséget” és segít helyreállítani az alapállapotot.  

 

Nyakunkra megy a stressz

A stressz már önmagában is kiválthat fejfájást, illetve hozzájárulhat a panaszok felerősödéséhez, hiszen tartós stressz esetén összerándulnak és megfeszülnek a csuklyásizmaink, nyakunk bemerevedik.

A folyamatos stressz migrént okoz, a krónikus fájdalom, illetve a fájdalom visszatérésétől való félelem pedig még fokozottabb stresszhez vezet és elindul egy ördögi kör, ahol már nem csupán a munkahelyi és a hétköznapi stresszhelyzetekkel kell megbirkóznunk.

 

A stressz kezelésében vagy a migrén tüneteinek enyhítésében, vagy akár megszüntetésében segíthet nekünk a craniosacralis terápia is. Segít megtalálni és feloldani a szervezetünk szöveteiben tárolt stresszt és beindítani testünk öngyógyító folyamatait.