Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

6 jel, ami arra utal, hogy mentálisan fáradtak vagyunk

2019.04.26
Érezte már valaha, hogy képtelen folytatni? Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy Önön is eluralkodott a mentális fáradtság.

A fizikai fáradtságot mindannyian ismerjük. A mentális fáradtság ezzel szemben az agyunk fáradtsága, de mivel agyunk irányítja a testünket, ez komolyabb tünetekkel jár, és általában egy kiadós alvás nem is elég a regenerálódáshoz.

A mindennapokkal járó stressz, rohanás és több fronton való helytállás könnyen „leszívhatja” az energiánkat, amely agyműködésünkre is kihat.

Nézzük, milyen tünetek jeleznek extrém agyi fáradtságot, illetve mit tehetünk ellenük!

 

1. Egyszerűen minden zavaró

A mentális fáradtság gyakran jár együtt érzékszerveink túlterheltségével. Hangok, szagok, mozgalmas környezet, mások meghallgatása, számtalan új információ befogadása – idővel egyszerűen „túl sok” lesz mindenből.

Ha különböző érzékszerveinkből túl sok adat érkezik, agyunk elkezdheti produkálni a stressz és a mentális fáradtság jeleit. Ilyenkor fordul elő, hogy újra és újra megkérjük ismerőseinket, hogy ismételjék meg, amit mondtak, vagy elsiklunk a részletek, és alapvető hibák- pl. helyesírási hibák- felett. Az első, amit ilyenkor tehetünk, hogy leállítunk minden zavaró háttérzajt, pl. tévét, ventillátort, és egyszerre csak egy feladattal foglalkozunk.

 

2. Mentális blokk

A mentális blokk akkor áll fenn, amikor agyilag annyira lecsapoltnak érezzük magunkat,  hogy egyszerűen képtelenek vagyunk tovább gondolkodni. Ilyenkor valóban tanácsos abbahagyni a munkát (vagy a tanulást), hogy némi pihenés után helyre billenjen agyunk normál működése és újra fel tudjuk venni a fonalat.

 

3.Túlérzékenység

A depresszió vagy a szorongás szintén mentális fáradtság tünetei lehetnek, ilyenkor ugyanis kilátástalannak látjuk, hogy valaha még frissnek és motiváltnak érezzük magunkat. Ha mentálisan fáradtak vagyunk, gyakran depressziósnak tűnhetünk, mivel a mentális energiánk alacsony. Talán stresszt vagy szorongást érezhetünk, attól tartva, például, hogy a dolgok sosem fognak javulni. Ha a helyzetet egy adott személy váltja ki, érezhetünk dühöt vagy elfojtott indulatokat is iránta.

 

4. Fizikai tünetek

A fejfájás, a hasi diszkomfort érzés, a hasmenés, a székrekedés, az étvágytalanság, az álmatlanság és a gyengeség, mind-mind a mentális fáradtság jelei lehetnek. 

 

5. Elfelejtünk fontos dolgokat

A feledékenység és a memóriakiesés egyaránt a mentális fáradtság jele. Az agyunk annyi információt dolgoz fel egyszerre, hogy az emlékek felidézésére nem marad energiája, csak később, amikor már alszunk. ha nem tudunk koncentrálni, mindenképp kerüljük az olyan tevékenységeket, melyek veszélyesek lehetnek kellő körültekintés nélkül. Inkább adjuk át másnak a volánt, amíg jobban nem érezzük magunkat!

 

6. Idegesek leszünk, ha kérdeznek tőlünk valamit

A kérdések megválaszolása és a napi döntéshozatalok annyira fárasztóvá válhatnak, hogy idővel már képtelennek érezzük magunkat rá. Ilyenkor hasznos, hogy kissé háttérbe vonulunk és a kisebb mindennapi terheket más vállára tesszük, amíg újra jobban nem érezzük magunkat. Például azt, hogy mi legyen a hétvégi ebéd vagy hova menjünk kirándulni a család többi tagja is igazán ki tudja találni.

 

Hogyan kezeljük a mentális fáradtságot?

A mentális fáradtság kezelésére két stratégia is létezik. Az első, hogy kiiktatjuk életünkből a felesleges, leterhelő feladatokat. Magyarul fel kell állítanunk egy fontossági sorrendet, és azokat a teendőket, melyek kiesnek a listából vagy elfelejtjük, vagy átadjuk másoknak.

A másik, hogy olyan tevékenységeket keresünk, melyek regenerálnak és helyre zökkentenek minket. Mindenki számára más jelent kikapcsolódást; egy jó társaság, sport, túrázás a természetben vagy éppen olvasás- a lényeg, hogy valóban meg tudjunk feledkezni mindenről, hogy elménk újra feltöltődhessen.

 

A mentális fáradtság kezelésében a craniosacralis terápia is segíthet. Gyorsan megszabadít a stressztől, a kellemetlen tünetektől és segít helyreállítani testünk öngyógyító folyamatait, hogy újra visszanyerhessük életkedvünket.