Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Buksinak mennie kell? - Így szabaduljunk meg a háziállat allergiától!

2019.02.25
Nem biztos, hogy Buksinak vagy Cirminek költöznie kell!

A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket gyakran a háziállat jelenléte okozza.

Mivel a panaszok rendszerint egész évben jelentkeznek, gyakran az egyetlen megoldást a kedvencünktől való megválás jelenti.

De ennek nem feltétlenül kell így lennie!

 

Az első lépés, hogy megértsük, mi okozza a háziállatokra adott allergiás reakciót!

Sokan tévesen úgy vélik, hogy az állat szőre vagy tolla okozza váltja ki a tüneteket, holott nemcsak ez, hanem a vizeletükben, nyálukban, illetve bőrük elhalt és levedlett hámsejtjeiben található fehérjék.

 

Sajnos a legtöbb problémát, éppen ezek az apró részecskék okozzák; mivel bekerülnek otthonunk levegőjébe, a leülepedő porba, a szőnyegekbe, kárpitokba, az ágynemünkbe, de még a ruháinkba is.

A légáram útján eljutnak a lakás távolabbi részeibe is, és az alapos takarítás ellenére, még évekig kimutathatók és tüneteket okoznak.

A leggyakoribb e téren a macska-, illetve a kutyaszőr-allergia

 

De hogyan okoznak ezek a kis fehérjék olyan heves allergiás reakciót a szervezetben?

Ezek az állati fehérjék fizikai érintkezés vagy belégzés útján kerülnek kontaktusba szervezetünkkel, mely azokat tévesen veszélyesnek ítéli és elkezdi felvenni velük a harcot.

Ennek érdekében elkezdi termelni az allergiát kiváltó ellenanyagokat, amely gyulladásos reakciót generálva allergiás tünetekhez vezet.

                

A kisállat allergia tünetei

A tünetek az egyéni érzékenységtől, valamint az allergén mennyiségétől függően igen változatosak lehetnek az enyhe irritációtól egészen a súlyos asztmás rohamokig.

Kedvenceink okozhatnak tüsszögést, köhögést, orrváladékozást, orrdugulást, szemviszketést, légzési nehézségeket, bőrkiütéseket.

 

Milyen macskát válasszunk, hogy elkerüljük az allergiát?

Tény, hogy a legagresszívebb és leggyakoribb kisállat allergia a macskák esetében fordul elő.

Tartja magát a tévhit, hogy a rövid szőrű macskák vagy kutyák kevésbé allergének, mint hosszú szőrű társaik, hiszen éppúgy termelik a problémás váladékot.

Sajnos hypoallergén macska vagy kutya nem létezik.

Az viszont igazolt, hogy a kandúrok lényegesen több fehérjeváladékot termelnek, mint a nőstény macskák, így ha kedvencünk kandúr, érdemes ivartalanítatni, mivel az visszafogja a váladéktermelést.

 

Mi a megoldás, ha kisállat allergiában szenvedünk?

Cica és kutya esetében érdemes korlátozni a lakásban töltött időt, illetve kizárni őt bizonyos helyiségekből. Semmiképpen ne legyen szabad bejárása a hálószobánkba, a kedvenc kanapénkra, a szőnyegre.
Az állat simogatása után azonnal mossunk kezet, és ne nyúljunk a szemünkhöz!

Elengedhetetlen feladat négylábú barátunk gyakori fürdetése, szőrének minél gondosabb ápolása.

Éppilyen fontos, hogy lehetőleg mindig tisztán és pormentesen tartsuk otthonunkat; minél gyakrabban porszívózzuk fel a padlót és a kárpitokat, valamint mossunk fel.

Szintén jól jöhet az otthoni HEPA szűrős porszívó és HEPA szűrős légtisztító berendezés használata is.

 

A kisállat allergia kezelésében segíthet a craniosacralis terápia is!