Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Mi minden fér el az anyák vállán?

2019.01.05
Miben fárad el egy anya a legjobban? Láthatatlan, mégis teljesen kimerítő! Ha anya, Ön is jól ismeri!

„Ami a háztartást illeti, a férjemnek összesen 3 dologról kell gondoskodnia: a borotvájáról, a cigarettájáról és az after shavejéről.

A maradék többezer „apróságért” én felelek. A tiszta, vasalt ingekről, az időben befizetett menzáról, a kinőtt cipő lecseréléséről, a kifogyott mustár vagy kiégett villanykörte pótlásáról. Egyszóval mindenről.”

 

Ugye ismerős? A kötelességek és tennivalók végtelen listáját, amit a legtöbb családban az anyáknak kell fejben tartaniuk mentális terhelésnek hívják. A fogalom egy francia képregény, Emma nevű grafikusától származik, és a közösségi média jóvoltából bejárta a világot, nagy sikert aratva a nők körében.

 

A gyerekek érkezése a családokat egy új élethelyzet elé állítja, ahol a legtöbb teher az anyára hárul. Ő válik a projektmenedzserré, logisztikai menedzserré, sőt vezérigazgatóvá, miközben a legtöbb esetben a végrehajtói feladatok is rá hárulnak. Vagyis ő az, aki átgondolja, megszervezi, észben tartja és megvalósítja az összes, gyerekekkel és háztartással kapcsolatos teendőt, miközben a munkahelyén is helyt kell állnia.

Persze sok családban vannak segítőkész apák, akik szívesen kivennék a részüket a gyerekneveléssel és háztartással járó feladatokból, de valahogy mégis az anyák azok, akik nyomon követik és észreveszik, hogy mi a teendő, és ők azok, akik kézben tartják a dolgokat.

 

Mert ha megkérjük a párunkat, lehet, hogy elpakol az asztalról a vacsora után, de nem figyel rá, hogy a sajt és a szalvéta másnapra már nem lesz elég, és nem írja fel őket a bevásárlólistára.

Többnyire fogalmuk sincs, hogy közeleg a nagyi születésnapja, vagy mikor kell fogszabályzásra vinni a gyereket.

 

A “mentális terhelés” gyakorlatilag annyit jelent, hogy mindig mindent kontroll alatt kell tartani és mindig előre kell gondolkodni. 

Tudni, hogy hétfőig határidős befizetni a kirándulás pénzt, hogy kedden fogadóóra lesz, hogy szerdán viszik el a zöldhulladékot, hogy csütörtökön angol dolgozat és be kell tenni az úszáscuccot is, és péntekre ajándékot kell venni a hétvégi szülinapi buliba.

 

És akkor még nem beszéltünk a családtagok érzelmi igényeinek a kielégítéséről. Valaki mindig akad, akinek egy kis extra támogatásra, odafigyelésre, ölelgetésre vagy beszélgetésre van szüksége. Természetesen ez is az anya feladata.

 

Mivel számtalan dologra kell folyamatosan odafigyelni, állandóan attól félünk, hogy elfelejtünk valamit. Vagy bűntudatunk van, mert mindenhol meg akarunk felelni, és úgy érezzük, sehol sem nyújtunk magunkból eleget. Különösen nem anyaként.

 

A mentális terhelés egy vég nélküli, rendkívül kimerítő, mégis láthatatlan munka. Állandó felelősség és szorongás, amelyben a legtöbb nő nem tud osztozni senkivel.

A terhet pedig egy pillanatra sem tehetjük le, mert akkor a család normális, zavartalan működése megszűnik.

Így inkább beletörődünk, hogy néhány évig, évtizedig egyedül kell ellátnunk ezeket a feladatokat, a saját szabadidőnkből és mentális-lelki-fizikai erőforrásainkból áldozva rá.

 

Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés alapján a megkérdezett anyukák 98% -a  szenved a mentális terhelés okozta stressztől. A vezető tünetek az állandósult rosszkedv, a gyerekekkel és párunkkal való türelmetlenség, a szorongás, a bűntudat, a kimerültség és a fejfájás.

 

Ha úgy érezzük, hogy ránk is túl nagy nyomás nehezedik anyaként, vagy felismertük magunkon a mentális terhelés tüneteit, érdemes kipróbálunk a craniosacralis terápiát!

Ez a gyengéd módszer sokat segíthet a stresszből fakadó tünetek leküzdésében, az ellazulásban, testünk öngyógyító folyamatainak beindításában, valamint immunrendszerünk és idegrendszerünk megerősítésében.

Pácienseink kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól itt olvashat: http://craniobudapest.hu/rolam-irtak