Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

ADHD a felnőtt korban

2018.11.02
Az ADHD olyan idegrendszeri rendellenesség, ami az agy kémiai egyensúlyának zavarával jár.

Kevésbé ismert tény, hogy bár az ADHD gyermekkorban alakul ki, az esetek nagy százalékában felnőttkorban is megmarad - igaz némileg eltérő tünetekkel.

A felnőttkori ADHD-s zavar legfőbb jellemzői a figyelemzavar, az impulzivitás, a hiperaktivitás, illetve az aktivitás ingadozása, az érzelmi-hangulati ingadozás, a feledékenység, a szervezetlenség, a szétszórtság, a belső nyugtalanság és az ellazulási képtelenség. Belátható, hogy mindez együtt, de akár részleges tünetekkel is elég nagy káoszt okozhat az életvezetésben.

 

Ha megpróbáljuk elképzelni egy ADHD-s agyát, akkor idézzünk magunk elé egy lámpa nélküli kereszteződést, amelyhez többszáz autó közelít.

Ez történik az ADHD-s aggyal minden nap, mivel a prefrontális kortex (a kereszteződés) képtelen megfelelően szabályozni a különböző gondolatokat és érzéseket (tehát az autókat, amelyek a kereszteződés felé tartanak).

Alison Kravit amerikai klinikai pszichológus kereszteződés modellje segít megérteni az ADHD-val küszködő emberek napi nehézségeit, viselkedésüket.

A kereszteződés modell középpontja a prefrontális agylebeny (prefrontális kortex), mely többek közt a gondolkodásért, a viselkedés szabályozásáért, tetteink következményeinek felméréséért, a döntéshozatalért, az összpontosításért felel.

 

Az ADHD és a gondolkodás

Egy irányítás nélküli kereszteződés nagyon jól modellálja, hogy ADHD esetén miért is kalandozik el olyan gyorsan a figyelmünk.

Az autóként szimbolizált figyelem, viselkedés, előrelátás és érzelmi reakciók a kereszteződésnél összetalálkoznak. És mivel a kereszteződést nem szabályozzák közlekedési lámpák, amennyiben ADHD aggyal rendelkezünk, többnyire arra fogunk reagálni, ami éppen legintenzívebben ragadja meg a figyelmünket. Vagyis minél gyorsabb az autó, annál erősebb az üzenet.

Tegyük fel, hogy épp a szobában takarítunk, amikor zajt hallunk a konyhából. Kinézünk, látjuk, hogy a macska levert egy tányért, nekiállunk összesöpörni a cserepeket, de közben észrevesszük, hogy félbehagytuk a mosogatást. Elkezdünk mosogatni, de eszünkbe jut, hogy fel akartuk hívni a szerelőt, mert valami nem stimmel a mosogatógéppel. Telefonálunk, de addigra teljesen elfeledkezünk a szoba közepén hagyott porszívóról és arról, hogy eredetileg takarítani akartunk.


Ha ADHD-val élünk, a figyelmünk azért terelődik el, mert mindig a legerősebb ingerekre, üzenetekre összpontosít, és ezáltal a gyengébb ingerek elsikkadnak. Így olvasás vagy filmnézés közben vagy akár egy beszélgetés alatt is előfordulhat, hogy egy adott szó elindít egy teljesen más irányú gondolatot.

 

Az ADHD és az érzelmek

Ahogy a gondolatok, úgy az érzelmek is áthaladnak a prefrontális kereszteződésen, így gyakoriak a gyors hangulatváltozások.

Lehet, hogy aznap kaptuk meg álmaink állását, és épp a föld felett lebegünk a boldogságtól, de ebből az állapotból könnyen kizökkenthet minket egy bosszantó apróság is. „Nem hiszem el, hogy megint folyik a mosógép! Ebben a házban minden elromlik!” A kiváltott érzelem (a hirtelen harag vagy aggodalom) ebben az esetben azonnali reakció az éppen megtörtént eseményre, mely bármilyen jelentéktelennek is tűnik az előzőhöz képest, pillanatnyilag jobban uralja a figyelmünket.

Jellemző, hogy ADHD beállítottságú emberként jóval drámaibban, intenzívebben nyilvánítunk érzelmet, mint ahogy azt az adott helyzet indokolná.

 

Az ADHD és a stressz

Napjainkban a stressz életünk elkerülhetetlen része, de ha ADHD érintettek vagyunk, a stresszre való érzékenység még fokozottabb, hiszen a mindennapok során számos kudarc, frusztráció ér bennünket, és úgy érezhetjük, hogy képtelenek vagyunk irányítani és kontroll alatt tartani a saját életünket. Emellett az ADHD-hoz gyakran társulnak alvászavarok és olyan mentális problémák (pl. szorongás, depresszió) melyek szintén fokozzák a stresszt.

 

Az ADHD és a craniosacralis terápia

A craniosacralis terápia sokat tehet az ADHD tüneteinek kezelésében és a stressz csökkentésében. 

Az ADHD-val küzdő gyermekek és felnőttek esetében ugyanis a gerincvelőt és az agyat körülvevő fasciákban (kötőszövetekben) általában valamilyen lelki, fizikai trauma következtében blokkok alakultak ki. A fasciák feszültsége nagyban befolyásolja a hozzájuk kapcsolódó szervek, szövetek és csontos szerkezetek működését, valamint az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlását.

Mivel az agyi gerincvelői folyadék táplálja az agyat és a gerincvelőt, működésének zavara kihatással van az egész központi idegrendszer működésére is.

 

A craniosacralis kezelés gyengéd érintésekkel oldja a fent említett blokkokat, normalizálja az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, javítja a koponyán belüli keringést, ezáltal teljes biztonsággal, mellékhatások nélkül serkenti az agyműködést és harmonizálja az idegi funkciókat.