Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A migrén kezelése lépésről lépésre

2018.01.09
A migrén olyan félreismert rendellenesség, amit a betegek és az egészségügy sokszor egyáltalán nem vagy nem megfelelően kezelnek.

Még mindig általánosan elterjedt az a téves nézet, hogy a migrén hatékony kezelése nem lehetséges. 

Magyarországon kb. 1,5 millió ember szenved a migrén típusaitól – teljesen feleslegesen. Csendben szenvednek a rájuk törő rohamoktól, mert nem tudják, hogy a migrén hatékonyan kezelhető.

 

A migrén kezelése – 1. lépés:

Egyéb, háttérben álló betegségek kizárása

Ha a tünetek valamelyest eltérnek attól a tartománytól, amelyet a migrénnel egybevágónak lehet tekinteni vagy a rohamok valamilyen egyéb betegség következményei is lehetnek, az orvos kérhet különféle vizsgálatokat.  A migrén kezelése során ezek a vizsgálatok kizárhatják más idegi problémák fennállását is. A migréntől szenvedő páciensek 99%-nál ezek a vizsgálatok szerencsére negatívak, nem mutatható ki szervi elváltozás.

Neurológiai vizsgálat: a migréngyanús betegeken mindig elvégzik a neurológiai vizsgálatot. Ezeken a vizsgálatokon az orvos sokat megtudhat az agy működéséről az alábbiak vizsgálatával: reflexek, izomerő, mozgáskoordináció, időbeli és térbeli tájékozódó képesség, bizonyos vizuális képességek és a tapintási érzet.

Vérvizsgálat: más fejfájást okozó rendellenességek kizárása.

Röntgenvizsgálat: segítségével kizárható az arc- és homloküreg gyulladás, a nyaki sérülés, az ízületi gyulladás.

CT vizsgálat: segítségével kizárhatóak a következő életveszélyes okok: daganat, stroke, vérzések.

MRI vizsgálat: a mágneses rezonancián alapuló képalkotás segítségével bővebb információt nyerhetnek a CT-vel kimutatott rendellenességekről. Mivel a migrén nem látszik a CT felvételen, migrén esetén csak nagyon ritkán kerül sor erre a vizsgálatra.

EEG vizsgálat: EEG-t a fejfájás felderítése során csak akkor alkalmaznak, ha van valami gyanú a szokatlan aurás tünetek okára vonatkozólag vagy ha felmerül a gyanú epilepsziás tevékenységre.

 

A migrén kezelése – 2. lépés:

Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel

Lehet hogy Ön is azok közé tartozik, akik ölni tudnának mikor meghallják , hogy „Biztos nem ivott eleget!”, amikor éppen fáj a fejük. Pácienseink egy része úgy érkezik az első kezelésére, hogy megissza a számára szükséges folyadékmennyiséget, mégis vannak migrénes rohamai.

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása csak ritkán oldja meg a migrénes fejfájásokat, viszont nélkülözhetetlen alapja a migrén hatékony kezelésének. A folyadék elegendő mennyisége nem minden embernél egyforma, függ az életkortól, az életformától és a testsúlytól is.

 

A migrén kezelése – 3. lépés:

A migrén igazi okainak megértése

A migrén kiváltó okait az esetek többségében tévesen határozzák meg. Valószínű Ön is kívülről tudja ezeket a külső és belső kiváltó hatásokat: stressz, időjárás változás, bizonyos ételek, bizonyos italok, hölgyeknél a menstruáció, feszes nyaki és hátizmok, érzelmi okok, szagok, nem megfelelő agyi vérkeringés, öröklés.

A kényelmetlen igazság az, hogy ezek csak következmények. Egy nem megfelelően működő rendszer túlzott érzékenységének következményei.

Ez a rendszer pedig az emberi test fasciarendszere.

A fasciarendszer olyan, mint egy pókháló. Behálózza az egész szervezetünket a koponyánk tetejétől egészen a talpunkig. Hidat képez a test funkcionális egységei között. Minden szövetet, szervet, izmot behálóz, összeköt, formál, támaszt ad és összetart. 

A migrén kezelése szempontjából nélkülözhetetlen a megfelelő állapotú fasciarendszer. A fasciarendszer normális működése esetén a migrént kiváltó, már felsorolt külső és belső hatásokat  a szervezet tünetek nélkül képes kompenzálni. Ezért nincs mindenkinek migrénje és fekszik csendben egy elsötétített szobában, ha időjárási front van.

 

Amikor a test fasciarendszerében feszültség keletkezik, általában két dolog szokott történni:

1. A rendszer feszültsége önmagában még nem vált ki migrént, viszont egy külső vagy belső tényező hatása már éppen elegendő ahhoz, hogy ez a feszültség olyan mértéket öltsön, ami már migrént idéz elő. Az teljesen változó, hogy mikor melyik az a tényező ami „túlfeszítheti” a rendszert.

Van, hogy ezeknek a tényezőknek a hatása összeadódik. Ezért fordulhat elő az is, hogy bizonyos dolgok néha migrénhez vezetnek, néha viszont nem és az emberek nem tudják pontosan meghatározni a migrént előidéző okokat.

2. A fasciarendszer olyan mértékben feszessé válik, hogy az folyamatos fejfájást idéz elő.

 

A fasciarendszerben az alábbiak miatt alakulhatnak ki feszültségek:

  • a születés körülményei
  • baleset
  • rossz tartás
  • megerőltetés
  • ülő tevékenység
  • műtéti hegek
  • stressz
  • lelki-érzelmi okok

 

A migrén kezelése – 4. lépés:

Craniosacralis terápia

A kezelés elsődleges célja a craniosacralis rendszer harmonizációja, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, a fasciák feszültségeinek oldása, az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítása, a kötőszövetes lemezek ellazítása, az ízületi feszültségek korrekciója és az izomrelaxáció.

A migrén kezelése teljesen személyre szabott, mert a fasciarendszer blokkjai még a teljesen megegyező tünetekkel rendelkező migrénes páciensek esetén is különböző helyeken lehetnek a szervezetben.

A kezelések száma a fejfájástól (és tüneteitől) függ, valamint attól, hogy milyen gyorsan reagál a szervezet. Általában 3-7 kezelés már jelentős hatást gyakorol a legtöbb emberre, de sok esetben akár egyetlen alkalom is komoly eredményt hozhat.

Az első és a második kezelés között egy hét szokott eltelni. A páciensek többsége a második alkalmat követően kéthetente egy alkalommal jár kezelésre a teljes gyógyulásig, majd negyedévente visszajön egy ismétlő kezelésre, hogy fenntartsa egészségét.

Pácienseink kezeléssel kapcsolatos tapasztalatai itt olvashatók: http://craniobudapest.hu/rolam-irtak