Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Melyik a legegészségesebb alvópozíció?

2017.04.13
Bár átlagosan 2-4 alkalommal váltunk testhelyzetet óránként álmunkban, a leghosszabb ideig abban a helyzetben fekszünk, amilyenben elaludtunk.

Az emberek 95 százaléka minden éjszaka ugyanabban a testtartásban alszik, így jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ezzel milyen hatást gyakorolunk egészségünkre.

A nem megfelelő alvópozíció a nappali tartásunkat is befolyásolja, és az enyhébb nyak- és a hátfájástól kezdve egészen a súlyos gerinc- és derékproblémákig vezethet. 

Ellenben a jól megválasztott alvópóz segít megelőzni a ráncokat, a horkolást, a hátfájást és a gyomorégést is.

 

1. helyezett: Hanyatt fekvés

A gerincet pihentető, egészséges alvás lényege, hogy gerincoszlopunkat az éjszaka folyamán minél egyenesebben tartsuk; ehhez a legideálisabb a háton fekve alvás, hisz ebben a pozícióban gerincünk nyújtva van, és az izmok mindkét oldalon el tudnak lazulni. Mivel ebben a pozícióban egyenletesen oszlik el a testsúly, a háton fekvés a legideálisabb választás az ízületi gyulladásban és ízületi fájdalmaktól szenvedőknek, ráadásul a belső szervek számára is ez a legkényelmesebb.

A háton alvás bőrünkre is pozitív hatással van: azáltal, hogy az arcunkat nem gyűrjük össze a párnával, csökkentjük a ráncok kialakulásának esélyét.

Azonban ügyeljünk rá, hogy a túl sok párna nagy terhet ró a nyakra. 

A pozitúra hátránya, hogy a háton alvók hajlamosabbak a horkolásra, valamint az alvás közbeni légzéskimaradásra  (alvási apnoé).

 

2. helyezett: Oldalt fekvés

Ha háton nem megy, alhatunk oldalt fekve, behajlított lábakkal is.
Ha nem csak a fejünk alá, de a két lábunk közé is teszünk egy párnát, azzal levesszük a terhelést a hátunkról, mely így megfelelőképpen tud pihenni.

Ez a pozíció kifejezetten ajánlott refluxosok számára, a bal oldalunkon alvás ugyanis megakadályozza, hogy a gyomorsav visszacsorogjon a nyelőcsőbe.

Ha ez sem segítene, egy kicsit magasabb párnával megpróbálhatjuk felpolcolni a fejünket.

Az oldalt alvás hátránya, hogy a párna nyomása miatt sokkal jobban mélyíti a ráncokat, mint más pozíciók.

 

A magzati póz a legelterjedtebb alvási testhelyzet, amely segít ellensúlyozni a hát és a derék terheléséből adódó problémákat, megszünteti a csigolyákra nehezedő nyomást.

Ám ügyeljünk rá, hogy a nyak egy vonalban legyen a test többi részével, nehogy túlzott nyomás nehezedjen a nyaki izmokra és idegekre, és reggel fej- és nyakfájással ébredjünk.

 

3. helyezett: Hason fekvés

Rossz hír a hason alvóknak, hogy ezt a helyzetet tartják a legegészségtelenebb alvó pozíciónak. A hason fekvés ugyanis kiegyenesíti a gerinc alsó részének természetes görbületét, s miközben  a fejünket egyik vagy másik oldalra fordítjuk, illetve ebben a helyzetben tartjuk az éjszaka folyamán, a nyaki gerinc kicsavarodik, tovább terhelve a gerincet. Így nem csoda, ha reggel nyak- és hátfájással, esetleg zsibbadással ébredünk.

Ha mégis hason tudunk a legjobban aludni, legalább helyezzünk egy párnát a csípőnk alá, hogy javítsuk a gerincünk tartását.