Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

DERŰRE BORÚ: A várandósság árnyoldalai

2017.03.15
A várandósság maga a csoda, ám nem mindenki számára lehet önfeledt boldogság, számos probléma árnyékolhatja be. Pedig milyen jó is lenne csak a születendő babánkra koncentrálni!

Az első, mindenki által ismert kellemetlenség a reggeli rosszullét (émelygéssel, hányingerrel, hányással), mely az első trimeszterben nemcsak a reggelünket, de az egész napunkat megnehezíti - sőt, a kevésbé szerencsés kismamáknál végigkísérheti az egész terhességet is. Ez a tünet a terhes nők háromnegyedét érinti, ráadásul az oka sem teljesen tisztázott; leginkább a hormonális változásokkal és a stresszel indokolják.

A növekvő méh, a plusz súly és hormonális változások okozta hát, derék és csípőfájást jó eséllyel szintén megtapasztalhatjuk- leginkább az utolsó hónapokban. A has növekedésével párhuzamosan a hasizmok megnyúlnak és meggyengülnek, kevésbé képesek a gerincet megtámasztani. Ilyenkor a fájdalom az enyhébb (bizonyos tevékenységek által kiváltott) hátfájástól az akut hátfájásig fokozódhat, amely szülés után könnyen krónikussá válhat. A tartós, hetekig, hónapokig tartó fájdalom azt jelzi, hogy az a szüléssel sem fog magától elmúlni.

Ha valaki hajlamos a migrénre és a fejfájásra, a várandósság hónapjai alatt velük is sűrűbben találkozhat.

Az első trimeszterben a hormonszint ingadozása, a harmadikban pedig a jelentős többletsúly miatti rossz tartás, illetve az ennek következtében kialakult izomgörcsök növelhetik a fejfájás kialakulásának kockázatát.

A migrén és a krónikus fejfájás azért is okozhat ilyenkor komoly problémát, mert a kismamák nem szívesen vesznek be gyógyszereket, miközben tudják, hogy a fájdalom miatti rossz közérzet sem tesz jót a babának.

 

A terhesség nagy próbatétele a gyomorégés is, mely inkább a terhesség vége felé jelentkezik, mivel a megnövekedett méh nyomást gyakorol a gyomorra. (De szerepe van benne a termelődő sárgatest-hormonnak is, mely elernyeszti a gyomor és a nyelőcső közötti záróizmot.)

A lassuló keringés és táguló vénák okozta visszerek feltűnése, illetve a vizesedés nem csupán esztétikai hiba, a kismamáknak ilyenkor a feszülő, dagadó láb fájdalmával, a nehézláb-érzéssel, illetve súlyosabb esetekben a visszér-gyulladással is meg kell küzdeniük.

A hormonális változások következtében nemcsak a láb erei hajlamosak a visszértágulásra, hanem a végbél erei is. Az aranyér vagy az aranyeres csomó nem csupán kellemetlen, de megnehezítheti a székletürítést és az ülést viszketést, fájdalmat, vagy vérzést kiváltva.

A terhesség első és utolsó szakaszában gyakran jelentkezik tartós fáradtság, kimerültség. Eleinte a hormonok játékáról van szó, később már közrejátszik az álmatlanság is, hisz a hatalmas pocak miatt nehéz megtalálni a kényelmes pózt (nem beszélve a gyomorégés, légszomj, hátfájás, lábikragörcs és állandó vizelési inger okozta külön programokról.)

A hormonok diktálta hangulatingadozás, valamint a stressz, feszültség és szorongás (bármi is okozza őket) sem a mamának, sem a babának nem tesznek jót. Kihatással vannak az egész terhességre, sőt a szülésre is.

Testünk hihetetlenül intelligens. Egy várandós anya anatómiájában csodálatos változások zajlanak: teste alkalmazkodik ahhoz, hogy a várandósság ideje alatt képes legyen táplálni kisbabáját, majd megszülni és immár kívülről táplálni őt.

A craniosacralis terápia a várandósság alatt támogatja a testet abban, hogy az megőrizze egészségét, illetve képes enyhíteni a várandósság kellemetlen velejáróit.

Ez a gyengéd, kismamák és babák számára is biztonságos módszer lágy érintésekkel segít ellazítani izmainkat és olyan relaxált állapotba juttatni bennünket, ahol szervezetünk már képes beindítani saját öngyógyító folyamatait.

A craniosacralis terápia csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, és elősegíti, hogy testileg-lelkileg egészségesen, megsokszorozott energiákkal várhassuk kisbabánk érkezését.