Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

A legbizarabb fóbiák

2017.03.10
Tulajdonképpen nincs olyan tárgy, állat vagy helyzet, amitől ne lehetne- látszólag ok nélkül - rettegni.

A görög félelem szóból származó fóbia egy meghatározott dologtól, tevékenységtől vagy szituációtól való, folyamatosan fennálló, indokolatlan félelmet jelent. A fóbiásokból a számukra félelmetes tárgynak vagy helyzetnek már a puszta gondolata is szorongást vált ki, ettől eltekintve teljesen hétköznapi életet élnek. Egy Egyesült Államokbeli felmérés szerint az emberek 14%-a válik életében valamikor fóbiássá, és a betegség kétszer annyi nőt érint, mint ahány férfit. 

Vannak olyan közismert fóbiák, mint a tériszony, a klausztrofóbia (bezártságtól való félelem) vagy az aerophobia (a repüléstől való félelem), de a pszichológia már több ezer változatát ismeri.

Nézzünk néhány megdöbbentő példát!


 

Kozmikofóbia

Akadnak, akik pánikszerűen félnek a világegyetem végtelenségétől, illetve annak felfoghatatlan voltától. Az ilyen betegségben szenvedő emberek számára hatalmas stresszt jelent, ha éjszaka tiszta időben a csillagos ég alatt kell tartózkodniuk.

 

Alliumfóbia

A fokhagymától nemcsak a vámpírok rettegnek. Egyes embereket nem csak az elfogyasztása, de a szaga vagy a puszta látványa is kikészít.

 

Nomofóbia

Íme egy újgenerációs fóbia: emberek, akik attól borulnak ki, ha a telefonjukat különböző okok miatt nem képesek használni (lemerülés, térerő hiánya, meghibásodás stb.) Ez a fóbia megdöbbentően gyakori, brit felmérések szerint a mobilhasználók mintegy 53 százalékát érinti.

 

Kuloulrofóbia

Vannak, akik számára a bohócok nem a vidámság, hanem a rettegés forrásai. Ez a betegség általában a gyermekkor időszakát érinti, de időnként felnőttkorban is megmarad.

 

Cathisofóbia

Belegondolni is nehéz, hogy élik le az életüket azok, akik a leülés miatt aggódnak. Szorongásuk miatt számukra minden ülve végzett tevékenység kizárt.

 

Genufóbia

A különböző testrészek is gyakran jelentik a fóbia tárgyát. Ilyenek a genufóbiások, akik nemcsak másokétól, de saját térdüktől is képesek bepánikolni.

(Viszonylag gyakori az omphalofóbia is, mely a köldököktől való félelmet jelenti, a kezektől való félelem, a chirofóbia, valamint a pogonofóbia, vagyis a szakálltól való rettegés.)

 

Turofóbia

Viccesnek hangzik, de léteznek emberek, akiket egy szelet Camembert vagy Gouda késztet menekülésre. Ők nyilván valamely korábbi traumatikus eseményt kötnek össze ezzel az ártatlannak tűnő élelmiszerrel. Vannak, aki csak egy bizonyos sajttípustól félnek, vannak, akik az összestől.

 

Dextrofóbia

A dextrofóbiások mindentől félnek, ami tőlük a jobb oldalra helyezkedik el, emiatt próbálnak maguk körül minden tárgyat a bal oldalra rendezni.

Ennek a fóbiának létezik egy bal oldalra irányuló változata is (levofóbia), itt a bal oldali dolgok jelentik a veszélyt.

 

Krometofóbia

Sokak számára képtelenségnek tűnik megérteni a krometofóbiásokat, akik a pénztől és annak gondolatától rettegnek irracionális módon.

 

Trypofóbia

Nem lehet könnyű élete azoknak se, akiket az apró lyukak sokkolnak, hisz az olyan hétköznapi tárgyak, mint a tésztaszűrő, a szúnyogháló vagy a szivacs a közelükbe se kerülhetnek. Az érintettek legtöbbször a veszéllyel, illetve az ismeretlennel azonosítják a kis lyukakat.

 

Bármilyen fóbiáról is van szó, a craniosacralis terápia segítségével kíméletesen és hatékonyan- szavak nélkül is- jó eséllyel feltárhatóak a tüneteket okozó érzelmi blokkok.

Ez a módszer támogathat bennünket a stresszből fakadó nehézségek leküzdésében, az ellazulásban, valamint testünk öngyógyító folyamatainak beindításában.