Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Hogyan szerezzünk önbizalmat? 9+1 gyakorlati tipp

2016.10.14
Önbizalmunk vagy van, - mert szerencsések vagyunk és kaptunk a szüleinktől-, vagy nincs; ez esetben kemény munkával kell megszereznünk.

Ez pedig nem fog menni egyik napról a másikra.

Pedig érdemes magunkban felépítenünk, mert egészséges  önértékelés és önbizalom nélkül nem nagyon élhetünk teljes értékű, harmonikus és sikeres életet. Az önbizalom hiánya éppúgy meglátszik a munkában nyújtott teljesítményünkön, mint párkapcsolatunkon, vagy bármilyen tevékenységen, amibe belefogunk.

Íme néhány gyakorlati tipp az önbizalom építéshez:

 

1. Hagyjunk fel az összehasonlítással!

Ha mindig másokhoz hasonlítjuk magunkat, azzal csak a kisebbrendűségi érzéseinket és negatív énképünket erősítjük meg, hisz mindig van nálunk sikeresebb, szebb, okosabb.

 

2. A gyengeségeink és a hibáink helyett az erősségeinkre koncentráljunk!

Ha arra összpontosítunk, hogy mi az, amit nem tudunk, mi az, amiben nem vagyunk jók, azzal csak rontani fogunk a helyzeten. Írjunk össze minimum 30 olyan tulajdonságot (lehet külső és belső tulajdonság is), amit szeretünk magunkban, és tűzzük ki egy jól látható helyre.

 

3. Merítsünk önbizalmat a korábbi sikereinkből!

Vegyük végig és írjuk össze életünk azon eseményeit, melyekre büszkék vagyunk, ahol sikeresek, eredményesek voltunk. Rndszeresen olvassuk át, hogy jól fejben tartsuk!

 

4. Tűzzünk ki célokat!

Minden héten jelöljünk meg legalább egy kis célt, amit szeretnénk elérni, és törekedjünk rá, hogy mindenképpen megvalósítsuk.

 

5. Tanuljunk meg nemet mondani!

A határaink kijelölése és meghúzása igen hatékonyan növeli az önbizalmat. Mondjunk nemet azokra a kérésekre, amelyeket nem szeretnénk teljesíteni.

 

6. Tartsuk be az ígéreteinket!

A fogadkozások, az önmagunknak tett, de be nem tartott ígéretek rövid úton tönkreteszik önbizalmunkat. Ha sejtjük, hogy nem tudjuk betartani, inkább meg se ígérjük.

 

7. Ügyeljünk a megjelenésünkre!

A jó megjelenés, az ápolt, csinos külső, és az ezzel járó elismerés rengeteget tud dobni önbizalmunkon, úgyhogy erre mindenképp figyeljünk oda.

 

8. Kerüljük a negatív emberek társaságát!

Ne olyan emberekkel vegyük magunkat körül, akik leszívják az energiáinkat (panaszkodással, kritizálással, kételkedéssel), sokkal inkább olyanokkal, akik pozitív hozzáállásukkal megerősítenek!

 

9. Tegyünk úgy, mintha…

Gondoljuk át, milyenek szeretnénk lenni, milyen tulajdonságokkal szeretnénk bírni, mely létező tulajdonságainkat tartanánk meg, melyeket vetnénk el, és melyek azok, amelyeket szívesen megszereznénk. Írjuk le magunknak és rendszeresen vizualizáljuk (képzeljük el) új énünket. Pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy a tettetés hatására tudatalattink hinni kezdi, hogy elérhetjük célunkat; a kialakult hitünk pedig elvezet célunk konkrét megvalósulásához.

 

+ 1 tipp

Az önbizalomhiány legtöbbször nagyon régről, kisgyermekkorból, esetleg a magzati létből fakad, és a tudattalanban rejtőzve programozza gondolkodásiunkat, tetteinket, énképünket.

Ennek feloldására és önbizalmunk erősítésére számos hagyományos és alternatív módszer áll rendelkezésünkre. Ez utóbbiak közé tartozik a craniosacralis terápia is, mely segít feltárni és oldani a tudattalan, sejtszinten tárolt traumákat, megszüntetni a stresszt, beindítani testünk és lelkünk öngyógyító folyamatait.