Bejelentkezés
+36.20.443.8822
Cím
1126 Budapest,
Brassai Sámuel u. 4.
Az
egészséges
élet öröme.
Menü

Mit tehetsz még, ha már mindent megtettél?

2016.04.14
Bárki, aki élete folyamán legalább egyszer komolyan elhatározta magát, hogy aktív sportolásba kezd tudja, hogy ez a döntés az élete minden területét átformálja. Ha maga döntés nem is, a döntéssel járó gyakorlati tényezők mindenképp.

Igazából mindegy, hogy pontosan mi a közvetlen motiváció, lényegtelen, hogy az állóképesség fokozása, az egészség megőrzése, a test átformálása, a tudat és önfegyelem erősítése, a rendszeresség bevezetése, az újabb kihívás keresése vagy mindezek összessége a cél, az alapvető lépések mindig ugyanazok.

Megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés, a test aktuális állapotához képest mért nagy erőfeszítést igénylő, de nem túlterhelő edzés, és amit hajlamosak az emberek elfelejteni: pihenés. Agyban, testben, lélekben. Mindenhogy. Hiszen az izmok ezt a kis szünetet, feltöltődést épp úgy igénylik, mint az önfegyelmet. A legújabb kutatások szerint az akaraterő is egyfajta izomra hasonlít: valamekkora terhelést elbír, annak ellenáll, de ha nagyon hosszan kell ellenállni valamely csábító tényezőnek, akkor ez az feladat kimeríti. És olyankor bizony engedünk a kísértésnek. Gyakorlatilag ez a klasszikus fogyókúrás hiba: nagyon szigorú kereteket szabunk magunknak, amik rövidtávon betarthatóak, ám amint kimerül az akaraterő (ami lelki alkattól függően pár óra, nap vagy akár hét), jön a súlyos megtorlás.

Ilyenkor a lemerült akarat már semminek se tud ellenállni és egyszerre jön a tegnapi hideg pörkölt a nokedlivel, a nagymamától hozott száraz kolbász, a reggeliről maradt kakaós kalács és a tartalék fagylalt a mélyhűtőből. A következő lépés pedig természetesen a lelkiismeret-furdalás némi önutálattal fűszerezve. Mit tehet az ember?

Még jobban próbálkozik. Még szigorúbb elvárásokat szab magának amiket még kevésbé tud teljesíteni. Minél több a kudarcos kör, annál nehezebben hisszük el, hogy valóban sikerülhet. Mi a helyes megoldás? Reális célok. A test tisztelete. És az akaraterő hosszú távú, lassú fejlesztése. Hiszen – mint minden izom – szerencsére a a reális terhelés alatt ez is fejlődik. A craniosacralis terápia nagyszerű segítséget nyújt a sportteljesítmény fokozásában. Segíti és gyorsítja az izmok regenerációját, a gyengéd érintések során létrejövő mélyen relaxált állapot intenzív pihenést és feltöltődést tesz lehetővé, kívül, belül egyaránt. Nő a testbe vetett bizalom, fokozódik a testtudatosság. A többi pedig csak rajtad áll.